vineri, 19 aprilie, 2024

Comoara din Iasi! Cei care sadesc aceasta planta numai pe cateva hectare pot scoate profit de zeci de mii de euro in scurt timp – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre cele mai calitative uleiuri produse in tara pe vremea comunismului ar putea fi readus la adevarata lui valoare • In ultimii ani, in Iasi, au inceput sa apara investitori care sa produca aceste uleiuri • Acestia merg pe premisa ca produsele lor de calitate vor atrage clientii

Canepa, una dintre cele mai valoroase plante care se cultiva in judet, dar si in tara, pe o suprafata insemnata in perioada comunismului, a inceput sa revina pe piata agricola. Cultivatorii de canepa spera sa readuca aceasta planta la adevarata sa valoare. Pe langa faptul ca aceasta este o planta cu proprietati terapeutice, plantatia de canepa aduce si profituri frumusele pentru cei care vor sa investeasca intr-un business de acest fel. Doi dintre iesenii care isi incearca norocul pe aceasta piata produc deja ulei de canepa, suta la suta natural.

Doar 14 hectare cu canepa, in judetul Iasi

Romania era cel mai important furnizor de canepa din Europa inainte de Revolutie. Cantitati insemnate erau trimise in afara tarii, iar produsele obtinute din canepa erau mana cereasca pentru cei care le vindeau. Canepa era valorificata complet, fiind recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice, fiind folosita in afectiunile reumatice sau tratarea gutei. Cele mai importante erau semintele de canepa, din care era produs uleiul de canepa. In judetul Iasi, in urma cu 30-40 de ani, erau zeci de cultivatori de canepa care administrau sute de hectare cu aceasta planta.

Cu timpul, acestia au disparut din cauza ca nu au fost subventionati suficient pentru a-si mentine afacerile, canepa fiind o planta pretentioasa, care necesita ingrijiri speciale.

Dezinteresul investitorilor pentru acest tip de cultura a scazut si din cauza faptului ca, fiind o cultura ceva mai pretentioasa, necesita acordarea unor subventii de la stat pentru mentinerea suprafetei cultivate, bani care nu s-au acordat o perioada indelungata. Abia in anul 2017 sprijinul cuplat la cânepa a fost introdus si a fost de 194 de euro/ha în 2017, urmând sa creasca cu câte 10 euro în fiecare an, pâna în 2020.

In prezent, in Iasi, potrivit Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Iasi, au mai ramas doar 3 cultivatori de canepa care au culturi pe o suprafata de 14 hectare. Doi dintre cultivatori sunt Vasile Paraschiv si Ovidiu Hlihor, care detin 10 hectare la Baltati.

Investitie de 100.000 de euro

Investitorii au decis anul trecut sa deschida un mic business de familie, cu uleiuri obtinute 100 la suta prin presare la rece. Acestia erau nemultumiti ca piata era suprasaturata de uleiuri procesate termic si ultrarafinate, care nu mai au nimic in comun cu semintele de unde au fost extrase. De aceea au investit 100.000 de euro in afacere, fara sa stea prea mult pe ganduri, si astfel a luat nastere OVVA, din localitatea Baltati. Banii au fost investiti in cladire, amenajarea spatiului si achizitionarea de echipamente necesare inceperii productiei.

Toti banii au fost investiti din fonduri proprii, fiind vorba de o afacere in familie. Pe un hectar de teren agricol s-a plantat canepa, iar din semintele de canepa au inceput sa obtina uleiul si faina de canepa, iar impreuna cu uleiul de nuca, ricin si coriandru, antreprenorul si-a propus sa ofere doar produse naturale, o alternativa la ceea ce ofera producatorii industriali si hipermarketurile.

"Nu a fost usor, stiam asta, insa am vrut sa incercam si altceva in afara de culturile traditionale. La noi in tara canepa nu este suficient exploatata, mai ales ca nu este valorificata suficient, asa cum era pe vremurile cand Romania era cel mai important exportator de canepa. Iar un lucru important este faptul ca se potriveste perfect cu climatul tarii noastre, insa nu este cultivata pe suprafete mai mari. Noi ne-am informat in legatura cu ceea ce presupune valorificarea acestei plante, si dupa ce am vazut ce calitati are aceasta planta, am decis in primavara anului trecut sa incepem productia de ulei presat la rece", spune Ovidiu Hlihor.  

Uleiul de canepa 100 la suta natural

Acesta sustine ca procesul tehnologic este foarte complex si necesita o atentie sporita pentru ca uleiul sa fie unul de calitate. De asemenea, procesul de recoltare a semintelor este unul complex.

"Semintele sunt trecute prin selector si aduse la o umiditate mai mica de 10 la suta, pentru a fi depozitate. Pentru procesare folosim prese de mica capacitate, pentru a nu ridica temperatura uleiului in timpul presarii. Acest lucru este posibil deoarece noi nu producem cantitati industriale. Suntem foarte atenti sa nu se oxideze uleiul pentru ca altfel nu mai este calitativ. Ceea ce producem se vede exact pe eticheta. Oricum, clientul nu este multumit daca uleiul nu este de calitate. Incercam sa evitam cât mai mult posibil contactul cu oxigenul. Toate uleiurile noastre sunt ambalate în recipiente din sticla, de culoare închisa, pentru a mentine calitatea produselor, iar primul indiciu privind calitatea uleiului este ambalajul. Pe lânga uleiul de cânepa, producem si faina de cânepa, obtinuta din semintele presate, dupa extragerea uleiului, mai spune Ovidiu Hlihor.  

Fondatorii OVVA spera sa patrunda inclusiv pe piata supermarketurilor cu aceste produse naturale. "Incercam acum sa intram pe la diverse magazine, supermarketuri, online. Nu este usor, insa daca facem produse de calitate, oamenii apreciaza acest lucru", mai spune Ovidiu Hlihor. Potrivit specialistilor, daca aceasta cultura este valorificata complet, profitul poate ajunge si la 3.000-5.000 de euro pe hectar, intr-un an.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img