vineri, 29 martie, 2024

Concluzie soc: “Putin ar putea pune capat razboiului din Siria cu un singur telefon”

Distribuie:

Publicat:

Cerand Rusiei sa puna capat atacurilor aeriene impotriva luptatorilor moderati din opozitia siriana, secretarul britanic de externe, Philip Hammond a spus: “Exista o singura persoana pe planeta asta care poate pune capat capat razboiului civil din Siria printr-un singur telefon, iar acea persoana este domnul Putin”, scrie The Guardian.

Hammond a declarat ca situatia politica din Siria nu s-a schimbat in ultimul an. “Daca al-Assad ramane sau pleaca, va depinde in ultima faza de capacitatea Rusiei de a se folosi de influenta sa pentru a-l inlatura. Acelasi scenariu era si acum un an”, a mai spus acesta.

Duminica Turcia a anuntat ca a bombardat forte militante kurde in nordul Siriei si a spus ca, impreuna cu Arabia Saudita, iau in considerare ideea de a trimite trupe terestre.

SUA a cerut Turciei sa isi intoarca ofensiva impotriva Statului Islamic, dupa ce vineri, puterile lumii, incluzand Marea Britanie, SUA si Rusia au cazut de acord pentru a sista ostilitatilor din Siria – un acord ce nu are sustinerea guvernului sirian.

Noile violente ar putea desfiinta armistitiul stabilit in Munchen, care cere “incetarea ostilitatilor” intr-o saptamana si livrarea ajutoarelor umanitare in zonele asediate.

O campanie aeriana a Moscovei lansata in toamna trecuta si intensificata in ultimele saptamani a reprezentat principalul castig al regimului lui Bashar al-Assad de la inceputul razboiului incoace, campania vizand in principal grupuri de rebeli ce urmareau inlaturarea acestuia de la conducerea Siriei.

Duminica, Kremlinul a anuntat ca Putin si Barack Obama au avut o discutie telefonica pe tema acestei crize, acceptand ca acordul de la Munchen reprezinta o miscare benefica si luandu-si angajamentul de a pune in aplicare sistarea focurilor si livrarea ajutoarelor umanitare.

Insa Moscova a continuat in aceeasi zi bombardarea zonelor din provinciile Latakia si Aleppo, sustinand inaintarea trupelor regimului, la cateva zile dupa acordul de la Munchen. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare a conflictului, a anuntat ca avioanele Rusiei au bombardat intens nordul provinciei Aleppo, acoperind ofensiva trupelor loiale lui al-Assad.

In cadrul unei conferinte de securitate la Munchen de sambata, prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, a spus ca lumea aluneca spre un “nou razboi rece” si a avetizat ca lipsa de cooperare ameninta sa intoarca intregul continent cu “40 de ani in urma, cand in Europa statea inaltat un zid.”

Medvedev a dezmintit acuzatiile cum ca avioanele rusesti au lovit tinte civile in Siria. “Nu exista nicio dovada care sa ateste faptul ca am fi bombardat civili, desi toata lumea ne acuza de acest lucru”, a spus acesta.

“Rusia nu incearca sa atinga un scop secret in Siria. Pur si simplu incercam sa ne protejam interesele nationale. Sa cream incredere e greu… insa trebuie sa incepem sa o facem”, a mai spus oficialul rus. “Pozitiile noatre difera, insa nu difera la fel de mult ca acum 40 de ani.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img