joi, 28 martie, 2024

Confirmare de pesta porcina africa in localitatile vasluiene Lunca si Iana

Distribuie:

Publicat:

Confirmare caz pozitiv PPA la porcii domestici din localitatea Lunca, comuna Gherghești și suspiciune caz pozitiv PPA la porcii domestici din localitatea Iana, comuna Iana

Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză astăzi 23.02.2021 un focar de pestă porcină africană ( PPA ) la porcii domestici dintr-o gospodărie de pe raza localității Lunca, comuna Gherghești, iar Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză, suspiciunea unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici aflați într-o gospodărie de pe raza localității Iana, comuna Iana, județul Vaslui.

Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, proba a fost afluită la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București. Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse următoarele măsuri:

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat astăzi Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planurile de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în confirmare și respectiv suspiciune la porcii domestici.

Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235 421.121, fax 0235 421.278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.

Vom reveni cu comunicate ulterioare în funcție de rezultatul analizelor de laborator primite de la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img