joi, 28 martie, 2024

Consilierul lui Isărescu vine cu veşti ŞOC: BNR nu exclude o nouă CREŞTERE a dobanzii de politică monetară

Distribuie:

Publicat:

Inflaţia anuală s-a încadrat anul trecut în coridorul-ţintă al Băncii Naţionale a României (BNR) pentru prima dată din 2013. Pentru acest an, banca centrală reiterează că principalele riscuri în privinţa ţintei de inflaţie vin din direcţia cererii interne şi nu exclude noi creşteri de dobândă, scrie ECONOMICA.NET.

Anul trecut ne-am încadrat în ţinta de inflaţie. Politica monetară dusă de banca centrală ajutat în mod firesc acest lucru, mai ales prin faptul că nu a reacţionat la diverse şocuri interne şi externe la care a fost supusă. Nu a fost modificată rata dobânzii de politică monetară nici atunci când a fost acţionat unul dintre cei mai puternici stimulenţi: reducerea TVA dublată de creşterea salariilor.

Nici la şocurile temporare generate de creşterea preţurilor la alimente sau creşterea preţului petrolului pe plan internaţional, BNR nu a reacţionat direct printr-o creştere a ratei dobânzii de politică monetară. Toate aceste decizii au condus, în timp, la atingerea ţintei de inflaţie pe anul 2017”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

"În schimb, BNR a crescut la timp rata dobânzii de politică monetară, as spune eu, şi cred că e posibil să o mai crească în acest an. Atunci când anticipaţiile inflaţioniste au început să crească, BNR a majorat dobânda. Politica monetară este cea care a ajutat la menţinerea inflaţiei în ţintă şi mă aştept ca acest lucru să îl constatăm şi la finalul lui 2018”, a adăugat Lucian Croitoru.

Acesta a precizat, însă, că atingerea ţintei de inflaţie din acest an depinde de politicile macroeconomice, dar dacă vor exista şocuri în cererea agregată din alte politici decât cea dusă de BNR, sarcina de a atinge ţinta de inflaţie propusă pentru 2018 va deveni din ce în ce mai grea.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018 .

sursa:Stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img