vineri, 29 martie, 2024

Consiliul Judeţean lasă elevii pe străzi! Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită modificarea traseelor!

Distribuie:

Publicat:

Asociaţia Elevilor din Constanţa trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul de hotărâre a Consiliului Judeţean prin care se reglementează transportul judeţean!

Miercuri, 21 iulie a.c., Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis o serie de amendamente către Consiliul Judeţean cu privire la proiectul de hotărâre care reglementează transportul judeţean. La nivelul proiectului, în cadrul anexei 5, sunt prevăzute traseele pe care transportatorii le vor urma, trasee inaccesibile elevilor.

În cadrul anexei, sunt prevăzute multiple trasee care fac conexiunea între municipiul Constanţa şi alte localităţi ale judeţului care nu au o frecvenţă potrivită sau care au ultima plecare mult prea devreme, înainte ca elevii să finalizeze orele de curs.

Cel mai grav exemplu semnalat este traseul Agigea- Constanţa, unde există doar 3 curse de dus, la orele 7:30, 15:30, şi 19:00. La nivelul municipiului Constanţa, există unităţi de învăţământ care au program de după-amiază, începând cursurile între orele 11:00-14:00. Astfel, elevii navetişti aflaţi într-o astfel de situaţie vor fi nevoiţi să plece de acasă de la ora 7:30, ajungând astfel să piardă în anumite cazuri până la 7 ore, pe străzi, până la începerea orelor de curs.

Pe acelaşi traseu, la întors, ultima cursă are plecarea la ora 19:00. În acest caz, un elev de liceu care locuieşte în Agigea şi studiază în Constanţa, şi termină orele de curs la ora 19:00 sau 20:00, caz comun la nivelul unităţilor de învăţământ din municipiu, nu va mai avea cu ce să se întoarcă acasă. Astfel, în rândul elevilor, ajunge să se recurgă la a absenta de la ultimele ore, a abandona şcoala, sau a recurge la curse la ocazie, situaţii care vin în dezavantajul învăţării, nu doar punând în pericol parcursul educaţional al elevilor, ci şi viaţa lor, precum în tragedia de la Caracal.

Mai mult, la nivelul proiectului de hotărâre nu este prevăzută metoda de compensare a operatorilor de transport în vederea asigurării transportului gratuit al elevilor. Astfel, în ciuda încheierii contractelor de serviciu public, starea de nelegalitate a Consiliului Judeţean va persista, iar drepturile elevilor vor fi în continuare încălcate.

În urma unei solicitări trimise Consiliului Judeţean, a fost anunţată organizarea unei întâlniri de dezbatere publică cu privire la tema proiectului. Dezbaterea se va desfăşura joi, 22 iulie, a.c., începând cu ora 9:30, în sala Remus Opreanu, din incinta Consiliului Judeţean Constanţa. În cadrul dezbaterii va fi prezentă şi Ariana Dudună, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, care va semnala probleme expuse şi va solicita rezolvarea lor.

Solicităm ferm Consiliului Judeţean Constanţa să asigure transportul gratuit al elevilor şi să modifice orarele traseelor, astfel încât toţi elevii să se poată întoarce de la şcoală!

"Consiliul Judeţean Constanţa încalcă legea de peste 7 luni, refuzând să asigure transportul gratuit al elevilor. Prin încheierea contractelor de serviciu public, ne putem afla la un pas mai aproape de respectarea drepturilor elevilor, dar numai dacă proiectul va fi adoptat într-o formă legală. Mai mult, programele publicate ale traseelor sunt deficitare, nefiind gândite pentru a veni în avantajul elevilor, acestea aflându-se în contradicţie cu programul orelor de curs. Este inacceptabil ca un elev să fie nevoit să petreacă 7 ore pe străzi, în loc să stea acasă pentru a învăţa sau a se recrea, strict din cauza programului transportului. Mai mult, în contextul în care majoritatea unităţilor de învăţământ liceal au program de după-amiază pentru elevii claselor a IX-a şi a X-a, aceştia terminând orele în unele cazuri la 20:00, este nevoie ca ultimele curse să fie accesibile elevilor, pentru ca ei să se poată întoarce acasă în siguranţă!"- Ariana Dudună, preşedinte AEC.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAŢIEI ELEVILOR DIN CONSTANŢA

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România.

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016).

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img