vineri, 29 martie, 2024

Consiliul UE adopta modificarea Directivei privind gazele naturale

Distribuie:

Publicat:

Normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale se vor aplica în viitor și conductelor de gaze înspre și dinspre țări terțe, după ce Consiliul UE a adoptat luni în mod formal o modificare a așa-numitei Directive privind gazele naturale potrivit mediafax

Directiva vizează eliminarea unei lacune juridice din cadrul de reglementare al UE și stimularea concurenței pe piața gazelor. Aceasta este ultima etapă a procesului legislativ.

„ Am depus eforturi susținute pentru a ajunge la un compromis acceptabil pentru toată lumea și cred că avem în prezent o soluție adecvată, care va garanta o piață europeană a gazelor naturale echitabilă și competitivă”, spune Anton Anton, ministrul energiei al României.

Obiectivul general al modificării Directivei privind gazele naturale este de a garanta faptul că normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale se aplică conductelor de transport de gaze dintre un stat membru și o țară terță, până la frontiera teritoriului statului membru și a mării teritoriale a acestuia. Printre elementele principale ale normelor UE privind piața gazelor naturale, stabilite în așa-numita Directivă privind gazele naturale din 2009, se numără separarea proprietății, accesul terților, tarifele nediscriminatorii și cerințele în materie de transparență.

Modificarea adoptată astăzi prevede posibilitatea unor derogări pentru conductele existente înspre și dinspre țări terțe, precum și proceduri clare pentru negocierile cu țările terțe și pentru scutirile referitoare la noile conducte.

Modificarea Directivei privind gazele naturale a fost propusă de Comisia Europeană în noiembrie 2017. La 12 februarie 2019, președinția română a Consiliului a ajuns la un acord cu Parlamentul European pe marginea acestui dosar. Parlamentul European reunit în plen a votat în favoarea modificării la 4 aprilie 2019.

Adoptarea de astăzi de către Consiliu reprezintă ultima etapă a procesului legislativ. Noua directivă va intra în vigoare la 20 zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție 9 luni de la intrarea în vigoare pentru a transpune noile norme în dreptul intern.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img