vineri, 29 martie, 2024

Consumul de alcool in adolescenta are efecte grave

Distribuie:

Publicat:

Oamenii pot avea mai putin tesut cerebral din cauza consumului exagerat de alcool sau factorilor genetici. Iar cea din urma afectiune ii poate face pe cei care sufera din cauza ei sa abuzeze de alcool, conform cercetatorilor finlandezi. Consumul de substante s-a dovedit a fi corelat cu excluziunea sociala, problemele de sanatate mintala si un nivel redus al educatiei, dupa cum a declarat autorul prirncipal al studiului, Noora Heikkinen de la Universitatea din Finlanda de Est.

Pentru a studia efectul consumului de alcool asupra creierului adolescent in curs de dezvoltare, cercetatorii au ales un esantion format din 62 de tineri adulti, care au participat la Studiul Finlandez de Bunastare a Tinerilor. Dintre acestia, 35 dintre participanti erau incadrati la categoria celor care consuma mult alcool.

Niciun adolescent din grup nu prezenta simptome de depresie sau alte boli psihice grave. Atat cei care beau foarte mult, cat si cei care beau ocazional, au avut niveluri similare ale anxietatii si ale tulburarilor de personalitate. Insa cand participantii au mers sa-si scaneze creierului, la tinerii care consumau foarte mult alcool au fost descoperite volume mai mici ale materiei cenusii in mai multe zone ale creierului, in comparatie cu ceilalti tineri.

Materia cenusie este o structura importanta a creierului, care este responsabila pentru memorie, luarea deciziilor si auto-control. Partea frontala a creierului, care ii ajuta pe oameni sa ia decizii si sa faca planuri, se dezvolta pana in jurul varstei de 20 de ani. In aceasta perioada, adolescentii sunt mai expusi riscului de a dezvolta dependente legate de consumul de substante. In plus, daca adolescentii beau foarte mult in aceasta perioada sensibila, acestia pot sa provoace daune creierului lor, fiind posibil sa inrautateasca dependentele lor.

Parintii si profesorii ar trebui sa fie constienti de vulnerabilitatea din timpul adolescentei si sa ii ajute pe tineri sa previna deteriorarile aduse creierului. Oprirea consumului de alcool poate duce la marirea volumului materiei cenusii, atunci cand se intervine la timp. Cu toate acestea, atunci cand consumul exagerat de alcool a avut loc pentru o perioada lunga de timp, unele schimbari structurale devin ireversibile, dupa cum afirma Heikkinen. Dezvoltarea creierului este vitala in perioada adolescentei, iar alcoolul poate perturba acest proces.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img