joi, 25 aprilie, 2024

Consumul ridicat de apa poate preveni infectiile urinare

Distribuie:

Publicat:

Consumul a sase pahare de apa pe zi in plus poate preveni infectiile urinare in cazul unor femei, potrivit unui studiu. Cercetarea a constatat ca femeile care sufera de infectii ale tractului urinar in mod frecvent ar putea reduce riscul acestor infectii la jumatate daca ar consuma sase pahare de apa suplimentar in fiecare zi, comparativ cu femeile care nu cresc aportul de apa.

Studiu a fost publicat in revista JAMA Internal Medicine. Medicii au presupus mult timp ca o crestere a consumului de apa ar putea reduce riscul infectiilor urinare si, de cele mai multe ori, le recomanda femeilor cu acest risc crescut sa bea mai multa apa. Dar, pana in prezent, aceasta recomandare nu a fost studiata riguros. Exista multe lucruri pe care medicii le recomanda femeilor pentru a reduce riscul de aparitie a infectiilor urinare, dar acestea nu au fost studiate cu adevarat. Este bine sa stii ca recomandarea este valabila si ca apa reprezinta o modalitate usoara si sigura de a preveni o infectie incomoda si enervanta, noteaza eva.ro.

Pana la 60% dintre femei vor dezvolta o infectie urinara in viata lor si aproximativ 25% dintre acestea vor avea mai mult de o infectie a tractului urinar. Femeile sunt in general mai predispuse la aceste infectii decat barbatii, deoarece uretra femeii este mai scurta, iar bacteriilor le este mai usor sa calatoreasca catre vezica, potrivit cercetatorilor.

Noul studiu a implicat 140 de femei sanatoase cu varsta mai mica de 45 de ani, care au avut cel putin trei infectii urinare in ultimul an si care au baut mai putin de sase pahare de apa pe zi.
Jumatate dintre femei au fost rugate sa bea patru pahare de apa in plus pe zi, in timp ce celelalte femei nu si-au modificat consumul de apa. Dupa un an, femeile care si-au crescut aportul de apa au avut in medie aproximativ 1,5 infectii urinare pe parcursul studiului, comparativ cu 3 infectii urinare in medie in cazul femeilor care nu au crescut aportul de apa. Cele mai multe infectii urinare au fost cauzate de Escherichia coli.

in total, femeile din primul grup au baut aproximativ 11 pahare de apa pe zi, comparativ cu cinci pahare pentru celalalt grup. De zeci de ani s-a zis ca o crestere a aportului de lichide ar putea ajuta la prevenirea sau vindecarea infectiilor tractului urinar. Noul studiu confirma intelepciunea populara.

Se crede ca o crestere a consumului de apa reduce riscul de infectii urinare deoarece creste rata la care bacteriile sunt spalate din vezica si, de asemenea, reduce concentratia de bacterii care intra in vezica. Acest lucru inseamna ca exista mai putine oportunitati pentru bacterii sa se ataseze de celulele mucoasei tractului urinar.

Ca urmare a faptului ca au avut mai putin infectii urinare, femeile din primul grup au luat si mai putine antibiotice. in medie, femeile din acest grup au facut doua tratamente cu antibiotic, comparativ cu 3,5 tratamente pentru grupul care nu a crescut consumul de apa. Reducerea utilizarii antibioticelor ajuta la scaderea riscului de rezistenta la antibiotice. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img