sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Controale ale DSVSA VASLUI si recomandari pentru consumatorii si crescatori de porci din judetul VASLUI

Distribuie:

Publicat:

In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioada sarbatorilor de iarna, cand in mod traditional comercializarea si consumul unor cantitati de alimente creste considerabil, este necesara intensificarea actiunilor de supraveghere si control, in care sens conducerea DSVSA VASLUI va intreprinde masuri suplimentare concentrate asupra modului in care se produc, depoziteaza, transporta si valorifica carnea de porc destinata consumului uman, precum si alte produse de origine animala si non-animala .

In baza unui program de lucru stabilit de catre directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui s-au constituit echipe mixte care vor verifica, in perioada 05-24.12.2016 si 27.12.2016 -08.01.2017, modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din targurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de comercializare a produselor alimentare de origine animala (carmangerii, macelarii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum si din unitatile de panificatie, cofetarii-patiserii , alimentatie publica, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Totodata, la nivelul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, al Circumscriptiilor de control oficial si pentru Siguranta Alimentelor din pietele agroalimentare si al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare Zonale va fi asigurata permanenta, va fi afisat programul de lucru.
 
 Locatiile de pe raza judetului unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, sunt toate CSV de asistenta de la nivelul comunelor si la toate sediile de control oficial si pentru siguranta alimentelor de origine animala din cadrul Pietelor agroalimentare de pe raza municipiilor si oraselor.

RECOMANDARI

In apropierea Sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, DSVSA Vaslui , recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Aceasta inseamna cã, atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.

In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in piete sau in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte:

Trebuie urmarit, in cazul produselor de origine animala ambalate sau neambalate, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatatea publica si anume:

– existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele de origine animala;

– integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului,depozitarii si comercializarii;

– etichetarea acestora cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii dupa caz, termenul de valabilitate, etc;

 Se va verifica existenta controlului sanitar-veterinar pentru carnea expusa la vanzare prin prezenta marcii de sanatate (stampila ) , eventual solicitarea documentelor legale insotitoare a carcaselor .
Riscul consumului de carne de porc necontrolata sanitar veterinar il reprezinta imbolnavirea de trichineloza, o boala parazitara care poate provoca paralizii si se poate complica, putand duce la deces.

In ceea ce priveste organele, nu exista riscul de imbolnavirii de trichineloza, ci al unor toxiinfectii alimentare, in cazul in care nu au fost controlate de personal specializat.
Pentru preparate, carnea trebuie tocata in momentul cumpararii, iar daca se cumpara carne tocata ambalata, trebuie sa verificata eticheta, pentru  a vedea care este termenul de valabilitate.

Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea  este moale. Produsele din pescuit preparate in stare refrigerata se depoziteaza la o temperatura de la 0°C pana la +4°C, iar cele in stare congelata, la temperatura de -18°C, cu o eventuala fluctuatie ascendenta de scurta durata pe timpul transportului de pana la 3°C.
Produsele a caror conservabilitate este garantata un timp limitat, dupa aplicarea unui tratament ca: sararea, marinarea, deshidratarea, afumarea, trebuie sa poarte pe ambalaj o inscriptie clara si vizibila care sa arate conditiile de depozitare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind etichetarea produselor alimentare si reclama alimentelor.

Comercializarea branzeturilor catre consumatori trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.

Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar.

Si alte produse alimentare, care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum ar fi: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, etc. se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi de unica folosinta.

Cetatenii care cumpara alimente din locuri neautorizate se expun pericolului de a-si petrece sarbatorile la spital.

Recomandari pentru consumatori si crescatori de animale,in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna

     Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor aduce la cunostinta crescatorilor de porci si consumatorilor recomandari, pentru evitarea unor situatii ce pot pune in pericol sanatatea consumatorilor si sanatatea animalelor.

Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella Spiralis, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor judeteana  recomanda:

ØNu cumparati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, de la persoane  neautorizate pentru aceasta activitate, precum si din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar veterinar;

ØNu cumparati carne proaspata decat din unitati autorizate, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.

Proprietarii de animale cresc porci in propriile gospodarii, in principal pentru a-si asigura consumul in familie, dar si pentru rudele de la oras.
In conditiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergatoare Craciunului, unii romani continua sa cumpere carne proaspata sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuti in gospodarie, pentru sacrificare.

S-au intalnit situatii in care, unii dintre crescatorii de porci in sistem gospodaresc aleg sa vanda sau sa sacrifice animalele, evitand controlul sanatatii acestora de catre medicii veterinari !!!!

Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave.

·     Daca porcul este bolnav de trichineloza, cei care au consumat carnea infestata se vor imbolnavi si vor fi supusi unui tratament pentru o perioada relativ lunga, existand posibilitatea aparitiei unor complicatii si reactii adverse.

·     Daca porcul are o alta boala infectioasa riscati ca vanzandu-l, sau oferind carne sau produse obtinute de la acesta rudelor sau vecinilor, sa le imbolnaviti si acestora porcii din propriile gospodarii.

Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru ca acesta va:

·     verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare;

·     da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a va garanta propria dumneavoastra sanatate;

·     in situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul carnii.

Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar confirmarea ca a fost examinata pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.

Este interzisa vanzarea porcilor vii, fara control sanitar veterinar, in locuri neaprobate sanitar veterinar !

Daca porcul este bolnav de trichineloza sau de o alta boala infectioasa, prin vanzarea necontrolata riscati sa imbolnaviti alti oameni sau alte animale, iar raspandirea bolilor la animale sau om se pedepseste, conform legii.

·     Daca cel care a cumparat porcul este verificat pe drum de autoritati si nu prezinta documentele sanitare veterinare necesare, cumparatorul, dar si vanzatorul sunt pasibili de sanctiuni, iar animalele sunt confiscate si ucise fara a se oferi despagubiri.

·     Miscarea porcilor vii catre abator, atunci cand trec printr-un targ de animale, se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar.

Va reamintim ca Numarul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA VASLUI UNDE ESTE ORGANIZAT SERVICIU DE PERMANENTA este 0235421121 , fax 0235421278 si e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  si poate fi apelat de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

Echipa de comunicare a DSVSA VASLUI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img