sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Controversa IQOS: ministerul din Coreea, acuzat ca ascunde rezultatele testelor

Distribuie:

Publicat:

IQOS a devenit foarte popular in Romania, unde n-are probleme de natura legala, dar in Statele Unite ale Americii situatia sta cu totul altfel.

Tehnologia IQOS este din ce in ce mai populara in ultima perioada iar, odata cu popularitatea, s-au inmultit si controversele legate de efectele nocive pe care le-ar avea asupra sanatatii fumatorilor.

Ministerul Sigurantei Alimentelor si Medicamentelor din Coreea de Sud a declarat pe 26 februarie ca inca analizeaza elementele nocive din tigarile IQOS vandute de Philip Morris International. Tehnologia PMI presupune ca tutunul este incalzit in loc sa fie ars. Ministerul respinge un raport care ii acuza pe cei din minister ca au ascuns intentionat rezultatele. IQOS a devenit foarte popular in Romania, unde n-are probleme de natura legala, dar in Statele Unite ale Americii situatia sta cu totul altfel.

Un purtator de cuvant al ministerului a afirmat ca testele pentru identificarea substantelor toxice din IQOS, precum gudronul, sunt inca in desfasurare. El mai spune ca nu este adevarat ca ministerul a incercat sa ascunda rezultatele si ca vor anunta rezultatele imediat dupa finalizarea testelor.

Ministerul a inceput o serie de teste in iulie 2017 ca sa verifice ingredientele din vaporii eliminati de tigari. Au existat zvonuri ca acele teste s-au bazat pe metodele analitice folosite de Organizatia Internationala de Standardizare, metode folosite de altfel, pentru testarea tigarilor normale.

Ministerul a decis atunci ca are nevoie de noi metode pentru testarea IQOS, astfel a creat un nou sistem de verificare. Purtatorul de cuvant al Ministerului a declarat ca analiza in curs are ca scop identificarea celor noua ingrediente care contin gudron. Printre acestea se numara benzopirina, cadmiul, nichelul si arsenul, care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pot produce cancer sau afectiuni ale plamanilor.

Aceste teste atrag atentia si creeaza polemici, deoarece tigaretele IQOS au devenit din ce in ce mai populare in ultima perioada. Testele independente realizate de Philip Morris arata ca nivelul de chimicale toxice gasite in IQOS sunt cu 90% mai putin daunatoare decat cele din tigarile conventionale.

Intre timp, Philip Morris vrea sa intre pe piata din America. Votul consilierilor FDA a fost negativ, dar inca nu este o decizie finala in acest caz. Totodata, PMI a fost acuzata ca a incercat sa masluiasca testele mai sus mentionate, asa cum a aratat o investigatie Reuters. Daca intra pe piata nord-americana, are dintr-o data acces la cateva zeci de milioane de fumatori, de unde si interesul de-a primi aprobarea FDA

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img