joi, 25 aprilie, 2024

COPIII DIN TABARA „POIANA CAPRIOAREI” AU FOST VIZITATI DE POLITISTI

Distribuie:

Publicat:

Politistii de prevenire a criminalitatii isi continua activitatile pentru cresterea gradului de informare a tinerilor cu privire la riscurile ce decurg prin adoptarea unui comportament antisocial astfel incat acestia sa devina constienti de pericolele pe care le pot intalni in viata de zi cu zi si sa reduca riscul lor de victimizare.

Joi,7 iulie, la Centrul de Agrement „Poiana Caprioarei”, s-a desfasurat seminarul ,,Fii atent, nu dependent”, in cadrul proiectului realizat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Vaslui, in parteneriat cu Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui – Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii.

La actiune au participat 35 de elevi care au avut un dialog interactiv cu politistii din cadrul Compartimentului de Prevenire. Intalnirea a avut ca scop cresterea gradului de informare a tinerilor cu privire la riscurile ce decurg din consumul de droguri, tutun si alcool, precum si insusirea unui comportament social adecvat in cadrul comunitatilor din care fac parte, prin respectarea legislatiei in diferite situatii in care ei se pot afla.     
Copiilor li s-a explicat ca vacanta de vara presupune mai mult timp liber, deplasarea acestora in zone de agrement, in mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mari fara supraveghere, circulatie mai intensa pe drumurile publice. Aceste  situatii pot genera o crestere a numarului de minori victime sau autori ai unor infractiuni.
Politistii Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui au indrumat tinerii la alegeri sanatoase in viata, la alternative de petrecere a timpului liber intr-un mod constructiv. Elevii au aflat si aspecte privind raspunderea penala a minorilor, rolul anturajului in viata unui tanar si pericolele prin care pot trece in urma alegerilor facute sub presiunea grupului de prieteni.

Aducem in atentie si cateva sfaturi utile pentru petrecerea vacantei de vara in siguranta:

    Alegeti-va cu grija prietenii; nu legati prietenii, cu persoane care au un comportament deviant; nu imitati actele lor de bravura si ganditi-va la posibilele consecinte ale actiunilor pe care le initiaza.
    Nu va imprieteniti cu persoane cunoscute intamplator, acestea pot fi elemente infractoare ale caror victime puteti fi chiar voi.
    In discoteci sau in alte locuri de distractie evitati disputele si altercatiile verbale sau fizice, acestea pot degenera in agresiuni sau incaierari cu urmari grave! Nu ripostati la agresivitatea verbala si evitati agresivitatea fizica.
    Evitati plimbarile sau deplasarile pe strada la ore tarzii, prin locuri izolate sau intunecoase, deoarece puteti deveni victime ale unor talharii, violuri, vatamari corporale.
    Daca locuiti intr-o zona mai indepartata a orasului, seara incercati sa ajungeti acasa in grup cu alti prieteni si mergeti pe cat posibil pe strazi luminate.
    Curiozitatea manifestata fata de droguri se poate transforma in dependenta cu urmari imprevizibile.
    Evitati portul sau detinerea asupra voastra de cutite sau alte obiecte  intepatoare, care, de cele mai multe ori va aduc neplaceri.
    Nu va laudati cu valorile detinute de parintii vostrii (bani, bijuterii, electronice) si nu dati nimanui amanunte despre locul de depozitare.
    Autovehicule puteti conduce doar daca posedati permis de conducere corespunzator categoriei din care face parte masina. Respectati regulile de circulatie; este pacat sa deveniti victima unui accident rutier.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img