joi, 28 martie, 2024

COREEA DE NORD a lansat un proiectil neidentificat! Guvernul japonez confirma ca a fost o “RACHETA”

Distribuie:

Publicat:

Coreea de Nord a lansat duminica un “proiectil neidentificat” in privinta caruia exista informatii ca a fi o racheta balistica, in apropiere de localitatea Pukchang, a anuntat armata sud-coreeana, noteaza site-ul agentiei Yonhap.

“Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat in aceasta dupa-amiaza dintr-un loc aflat in apropiere de regiunea Pukchang (Provincia Pyongan de Sud)”, se arata intr-un comunicat al Statului Major de la Seul.

Potrivit primelor informatii, racheta nord-coreeana a parcurs aproximativ 500 de kilometri. Oficialii sud-coreeni analizeaza tipul de proiectil si traiectoria sa de zbor, adaugand ca este putin probabil sa fie vorba despre o racheta balistica intercontinentala.

Guvernul japonez a confirmat faptul ca o “racheta” a fost lansata din Coreea de Nord.

Provincia Pyongan de Sud se afla la nord de capitala nord-coreeana Phenian, iar in zona Pukchang se afla un aeroport militar.

Presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In, a convocat de urgenta consiliul de securitate.

Duminica, mass-media din Coreea de Nord a transmis ca vor continua lansarile de “arme capabile sa loveasca” SUA.

Casa Alba a anuntat ca a luat la cunostinta de lansarea unei rachete balistice si a observat ca sistemul a avut “raza mai scurta de actiune decat rachetele lansate in ultimele trei teste ale Coreei de Nord”.

Japonia a denuntat lansarea rachetei ca fiind “intolerabila, o provocare repetata si o incalcare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU”.

Seful de cabinet al premierului Japoniei, Yoshihide Suga, a anuntat ca racheta a aterizat in Marea Japoniei, dar in afara zonei economice exclusive a Japoniei (n.a. – zona maritima adiacenta marii teritoriale a unui stat riveran) si nu au fost raportate daune in cazul navelor sau avioanelor.

Testul de duminica vine la o saptamana dupa lansarea unui nou tip de racheta balistica despre care Coreea de Nord a anuntat ca este capabila sa transporte o bomba nucleara de mari dimensiuni. Racheta a reusit sa parcurga pana la 700 de kilometri, inainte de a se prabusi in Marea Japoniei.

Coreea de Nord a incercat cel putin zece lansari de rachete balistice incepand din luna ianuarie, cand presedintele american Donald Trump a preluat mandatul. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img