joi, 18 aprilie, 2024

COVID-19 – Nuclearelectrica amana oprirea planificata a reactorului 1 de la Cernavoda

Distribuie:

Publicat:

Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat marţi că amână oprirea planificată a reactorului 1, pe fondul contextului actual al epidemiei de Covid-19, după ce, în fiecare an, fiecare unitate a centralei era oprită pe rând planificat, de regulă în perioada mai-iunie potrivit news.ro.

"Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii asupra deciziei Consiliului de Administraţie al SNN, întrunit în şedinţa din data de 6 aprilie 2020, de a amâna oprirea planificată a Unităţii 1 CNE Cernavodă. Decizia amânării opririi planificate a Unităţii 1 CNE Cernavodă a fost determinată de contextul actual al epidemiei de Covid-19 coroborat cu măsurile aferente Planului de asigurare a protecţiei personalului şi a continuităţii operării şi producţiei", informează compania.

În mod uzual, opririle planificate ale unităţilor nucleare se realizează alternativ, o dată la doi ani pentru fiecare unitate, în perioada mai-iunie, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile.

"Întrucât, pregătirea unei opriri planificate reprezintă un proiect complex de investiţie prin structură logistică, contractare şi personal implicat, Consiliul de Administraţie a decis amânarea opriri Unităţii 1 pentru o perioadă care să permită implementarea proiectului fără asocierea cu riscul aferent contaminării cu Covid-19. Măsura amânării opririi planificate, în această perioadă, este o practică comună pentru centralele nucleare care utilizează tehnologie CANDU. Stabilirea noii perioade de oprire planificată va avea la bază o analiză internă a tuturor factorilor de impact", spun reprezentanţii companiei.

Nuclearelectrica va emite, ulterior analizei interne, un raport curent privind perioada exactă în care urmează să fie realizată oprirea planificată.

"Amânarea efectuării opririi planificare a Unităţii 1 CNE Cernavodă nu afectează menţinerea nivelului înalt de securitate nucleară şi eficientă în operare, producţia urmând să se desfăşoare la parametri normali", spun ei.

Societea are o capitalizare de 4,42 miliarde lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img