vineri, 19 aprilie, 2024

Creierul uman functioneaza invers atunci cand incearca sa recupereze amintiri

Distribuie:

Publicat:

Oamenii isi recupereaza amintirile dintr-un eveniment invers fata de modul in care s-a produs, arata un raport recent.

In locul construirii unei amintiri din trecut prin construirea unei imagini de detaliile unui eveniment, creierul formeaza un „nucleul” al ceea ce s-a intamplat initial. Conform descopera.ro, care citeaza Mail Online, apoi, creierul, umple golurile din poveste prin restabilirea detaliilor.

Procesul se pare ca este in opozitie fata de modul in care functioneaza creierul atunci cand intalneste initial un eveniment. Ultimele descoperiri ar putea oferi cercetatorilor informatii mult mai importante privind fiabilitatea si acuratetea amintirilor.

Cercetatorii din cadrul Universitatii din Birmingham au prezentat participantilor imagini specifice si apoi le-au cerut sa asocieze fiecare imagine cu un anumit cuvant. In timpul procesului, activitatea cerebrala a fiecarui participant a fost monitorizata cu ajutorul unor electrozi ce le-au fost atasati de scalp. Electrozii au permis specialistilor sa observe modificarile structurilor cerebrale cu o precizie de cateva milisecunde.

Urmatorul pas a fost reprezentat de utilizarea unui algortim de decodare pentru analizarea imaginii ce era formata in creier. Juan Linde Domingo, principalul autor al studiului, a declarat ca: „Amintirile sunt un proces reconstructiv, influentat de cunostintele persoanale si perspectiva asupra lumii”.

„Modul in care sunt construite amintirile, in  creier, pas cu pas, este momentan necunoscut”, a adaugat el. Descoperirile din studiu sunt in contrast fata de modul in care creierul proceseaza imaginile prima data. Atunci cand vedem, initial, un obiect complex, detaliile sale vizuale sunt percepute primele. Informatiile abstracte ce ne ofera detalii despre natura obiectelor la care ne uitam apar mai tarziu. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img