joi, 18 aprilie, 2024

Cresc salariile bugetarilor. Vezi cu cat si de cand se va observa pe fluturasul de salariu

Distribuie:

Publicat:

Mai multi parlamentari de la diferite formatiuni politice au intocmit un proiect legislativ de modificare a Legii salarizarii unitare pentru bugetari, care prevede ca angajatii care pierd sume la noile venituri calculate conform trecerii contributiilor in sarcina lor, sa beneficieze de marirea salariului de baza, astfel incat pierderile sa fie acoperite, in cote procentuale.

Initiatorii sustin ca prevederea din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, conform careia salariile cresc cu 25%, este “anulata” in acelasi articol 38, la alin. (6), care limiteaza aceasta crestere la nivelul salariilor de baza stabilite conform grilelor de salarizare pentru anul 2022.

“Asadar sunt situatii numeroase in care atingerea pragului prevazut pentru 2022 se realizeaza diferentiat, in functie de salariul existent in plata in luna decembrie 2017 si, de asemenea, cazuri in care pentru anumite categorii de functionari majorarea salariala de 25% este inexistenta, dat fiind faptul ca acestia se regasesc la nivelul maxim de salarizare corespunzator lui 2022”, mai argumenteaza parlamentarii care au semnat proiectul legislativ.

Modificarea propusa consta in aplicarea unor cote procentuale la salariul de baza al bugetarilor care au pierdut la salariu in urma aplicarii legii unice. Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice – la art. 38, dupa alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (61), cu urmatorul cuprins:

“In situatia in care incepand cu 1 ianuarie 2018, cresterea salariala de la alin. (3) nu acopera sau, dupa caz, acopera partial valoarea contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari de sanatate transferate de la angajator la salariat atunci, prin exceptie de la prevederile alin. (6), salariile de baza pot creste in cote procentuale corespunzatoare care sa asigure plata integrala a contributiilor de asigurari trasferate de la angajator la salariat.”

Initiativa legislativa asteapta avizele de la Guvern si Consiliul Legislativ, cat se afla in procedura de dezbatere publica la Senat. Dupa votul de aici, indiferent de rezultat, proiectul va fi supus dezbaterilor din Camera Deputatilor, care este forul decizional.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img