joi, 28 martie, 2024

Crima de la Marea Neagra – Cel mai mare jaf din istoria tarii

Distribuie:

Publicat:

Voi publica curand, in serial, o ampla dezvaluire. Ea se refera la un jaf de proportii colosale. Probabil cel mai mare jaf din istoria Romaniei. La care participa chiar Guvernul acestei tari. Si majoritatea parlamentara. „Operatiunea Marea Neagra” va fi pusa in opera in aceste zile. Printr-o lege care urmeaza sa fie votata in Camera Deputatilor. Dupa care se va alege praful din toate bogatiile Marii Negre. Si din litoralul romanesc.

Am inceput prin a semnala modul in care urmeaza sa fie instrainat un perimetru din subsolul Marii Negre, estimat a avea 48 de miliarde de metri cubi de gaze, catre trei multinationale. Fara ca romanii sa se aleaga cu vreun metru cub de gaz din aceasta afacere. Si in conditile in care nivelul redeventelor care urmeza sa fie platite este printre cele mai mici din lume. Mai mult, printr-un proiect de lege avansat de Guvern si votat in mod iresponsabil in Senat, este prevazuta o jonglerie juridica sub forma unui credit fiscal acordat cu generozitate de statul roman acestor multinationale. Cu alte cuvinte, pana si redeventele vor fi reduse dramatic. Toate acestea se intampla in perimetrul numit Neptun Deep. Si care urmeza sa fie explotatat de Exxon, de OMV si de LukOil. Dezastrul este insa, dupa cum am aflat, mult mai mare. Grozavia abia incepe.

Am strans informatii si am aflat ca, in total, in aceeasi situatie se afla sase perimetre. Iar cantitatile declarate si insumate de gaze naturale sunt colosale. Si cand folosesc termenul „declarate”, stiu ce spun. Firmele care au explorat zacamintele, aceleasi care vor face si exploararea, indiferent de ceea ce au descoperit in subsolul Marii Negre, sunt interesate sa anunte cantitati mult mai mici decat cele reale. Si avem dovada ca exact asa au procedat.

Din aceste bogatii uriase, care ar putea asigura realmente un semnificativ salt al economiei si societatii romanesti, de care am putea beneficia noi si generatiile viitoare, nu ne vom alege cu niciun castig. In schimb, prejudiciile vor fi uriase.

Indiferent cat de avansata este tehnica de exploatare si de prelucrare a acestor zacaminte, este o certitudine faptul ca se va produce intr-un grad mai mare sau mai mic o poluare a Marii Negre, in dreptul coastelor romanesti. Ceea ce urmeaza insa sa se intample pe litoral este de-a dreptul apocaliptic. Comunitatile de romani de pe litoralul Marii Negre vor fi profund afectate. Viata oamenior se va transforma radical in rau. Iar turismul la Marea Neagra, o alta importanta resursa a Romaniei, va fi grav compromis.

Totul se joaca chiar acum. Iar astazi, o firma de avocati face in Parlamentul Romaniei lobby pentru trecerea proiectului de lege si prin Camera Deputatilor.

Voi reveni publicand in serial aceste dezvaluiri, insotite si de harti explicative.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img