vineri, 29 martie, 2024

Criza de vaccin antirabic la spitalele din Vaslui si Husi

Distribuie:

Publicat:

Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui si Spitalul Municipal Husi au epuizat stocurile de vaccin antirabic, astfel incat pacientii muscati de animale care ajung la cele doua unitati medicale sunt trecuti pe o lista de asteptare, cazurile grave fiind directionate catre Iasi.

 Persoanele care ajung la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui sau la Spitalul Municipal Husi in urma unor muscaturi de animale nu mai sunt vaccinate impotriva turbarii, intrucat aceste unitati medicale au epuizat toate dozele de vaccin antirabic pe care le aveau pe stoc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In consecinta, pacientii beneficiaza doar de igienizarea plagilor si apoi sunt trecuti pe liste de asteptare, urmand a fi contactati de reprezentantii spitalelor atunci cand acestea vor fi aprovizionate cu vaccin. Cazurile grave sunt directionate catre spitalele din Iasi.

 “Este o problema cu achizitia. Noi am anuntat Ministerul Sanatatii, am facut toate demersurile, tot ce a depins de noi. Blocajele nu sunt la spital. Am mai luat vaccin cu imprumut de la alte spitale, de la Barlad, Husi sau Iasi, insa acum nu mai au nici acestea. Cand o sa vina vaccinul, o sa facem recuperare. Pana atunci, daca vom avea cazuri grave, le vom directiona catre Iasi”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.

Conducerea Spitalului Municipal Husi sustine ca va analiza situatia pentru a vedea cum se poate iesi din actuala criza a vaccinului antirabic.

“De astazi (luni – n.r.) am epuizat si noi stocul de vaccin si, daca pana acum imprumutam noi pe cei de la Vaslui, acum am intrat si noi in acest blocaj. Vom analiza situatia si ne vom sfatui cu coordonatorul de program sa vedem ce-i de facut. Mi s-ar parea normal sa se faca ceva pentru a debloca situatia”, a afirmat managerul Spitalului Municipal Husi, Lucia Rotaru.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui nu au putut preciza cum si cand va fi rezolvata criza vaccinului antirabic, situatia fiind raportata la Ministerul Sanatatii.

“Noi am centralizat datele de la cele trei spitale din judet si am raportat catre ministerul de resort un necesar, pentru urmatoarele trei luni, de 700 de doze de vaccin antirabic. Urmeaza ca ministerul sa ne informeze cum vor fi alocate dozele. Solutia de moment a spitalelor este sa solicite la cele care mai au inca pe stoc vaccinuri”, a spus purtatorul de cuvant al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

Potrivit sursei citate, situatia nu este cu mult diferita nici la Spitalul de Urgenta Barlad, unitate care mai are 37 de doze de vaccin antirabic, folosit doar in cazurile grave.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img