vineri, 19 aprilie, 2024

CRIZA in spitale. Primele efecte ale ieftinirii medicamentelor

Distribuie:

Publicat:

Spitalele risca sa se confrunte cu o criza de medicamente. Dupa ce preturile s-au redus la inceputul lunii, producatorii si distribuitorii au inceput sa refuze comenzi pentru tratamente ieftine, cele despre care spun ca sunt nerentabile. Iar pentru organizarea unor noi licitatii, pentru alte medicamente, este nevoie de timp. Ministerul Sanatatii nu supravegheaza situatia si sustine ca va interveni doar la instalarea crizei.

Ieftinirea medicamentelor produce primele efecte adverse. Dupa afisarea noilor preturi, la 1 iulie, distribuitorii au anuntat ca nu mai livreaza produsele nerentabile. Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor: “Unele lipsesc pentru ca sunt blocate la producator, altele sunt blocate la distribuitor”.

Managerii spitalelor sustin ca au probleme cu 25 pana la 40 la suta dintre contractele semnate cu distribuitorii de medicamente. Reprezentantii Ministerului Sanatatii nu monitorizeaza astfel de situatii si sustin ca au atributii nu in prevenirea unei eventuale crize a medicamentelor, ci in limitarea efectelor negative ale acesteia. Cele mai mari probleme sunt la oncologie, cardiologie si terapie intensiva. De doua saptamani, managerii spitalelor incearca sa faca fata consumului in timp ce demareaza alte licitatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img