vineri, 29 martie, 2024

Croaţia şi Romania au cel mai redus procent de copii crescuţi de un singur parinte

Distribuie:

Publicat:

La nivelul Uniunii Europene, 15% din gospodăriile cu copii erau alcătuite anul trecut din familii monoparentale, cel mai scăzut procent fiind înregistrat în Croaţia şi România, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cu aproximativ una din trei gospodării alcătuite din familii monoparentale, Danemarca (30%) avea în 2017 cel mai ridicat procent de gospodării în care adulţii cresc singuri copii. Danemarca este urmată de Lituania (26%), Suedia (24%), Marea Britanie (22%), Estonia (21%) şi Letonia (20%). În contrast, cel mai redus procent de părinţi singuri cu copii s-a înregistrat anul trecut în Croaţia (6% din toate gospodăriile cu copii în întreţinere), România (7%), Grecia, Finlanda şi Slovacia (toate cu 8%).

Din cele 220 de milioane de gospodării din Uniunea Europeană, anul trecut aproape o treime (65,4 milioane) au copii, cel mai ridicat procent fiind în Irlanda (40%), Cipru şi Polonia (ambele cu 37%), Slovacia (36%), Portugalia şi România (ambele cu 35%), iar cel mai scăzut procent era în Germania şi Finlanda (ambele cu 22%), Bulgaria (25%), Austria (26%) şi Suedia (27%).

La nivelul UE, aproape jumătate din totalul gospodăriilor cu copii (47%, sau 31 de milioane de gospodării) aveau doar un copil, în timp ce 40% (26 de milioane) aveau doi copii, iar 13% (8,5 milioane) aveau trei sau mai mulţi copii.

Cel mai ridicat procent de gospodării cu trei sau mai mulţi copii se înregistra anul trecut în Irlanda (26%), Belgia şi Finlanda (ambele cu 19%), Franţa (18%) şi Marea Britanie (17%). La polul opus, mai puţin de 10% din gospodăriile cu copii aveau cel puţin trei copii erau în Bulgaria (5%), Portugalia (6%), Spania şi Italia (ambele cu 8%).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrării la 1 iunie a Zilei mondiale a părinţilor. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img