sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Croatia extinde masurile de sprijin financiar pentru firmele afectate de pandemie

Distribuie:

Publicat:

Autorităţile croate au anunţat joi că vor extinde măsurile de sprijin financiar pentru economie, permiţând unor firme afectate de coronavirus să introducă o săptămână de lucru mai scurtă, transmite Reuters.

De la debutul pandemiei de COVID-19 în luna martie, guvenul de la Zagreb a injectat 7,6 miliarde kuna (1,13 miliade dolari) pentru a susţine salariile angajaţilor din companiile cu probleme, potrivit agerpres.ro.

Noile măsuri de sprijin vor permite firmelor afectate de coronavirus, care au cel puţin 10 angajaţi, să introducă o săptămână de lucru mai scurtă, graţie sprijinului financiar al Guvernului, a spus joi premierul croat Andrej Plenkovic.

"Aceasta este prima măsură puternică adoptată după cele introduse pe parcursul ultimelor trei luni, în ideea de proteja locurile de muncă şi a consolida lichiditatea", a apreciat Andrej Plenkovic, adăugând că măsura va rămâne în vigoare până la finele anului.

Guvernul croat estimează că această măsură va costa bugetul statului aproximativ trei miliarde kuna.

Anterior, Executivul de la Zagreb a estimat că va avea nevoie de aproximativ 70 de miliarde kuna pe parcursul lunilor următoare pentru a finanţa măsurile adoptate pentru a combate criza economică provocată de pandemie.

Plenkovic a spus că măsurile adoptate deja de Guvernul pe care îl conduce au ajutat la salvarea a 600.000 de locuri de muncă şi a peste 100.000 de companii, în timp ce cifrele privind persoanele ocupate au rămas la nivelul de dinaintea crizei.

Croaţia, ţară care în ultimii ani a înregistrat surplusuri bugetare, se aşteaptă în 2020 la un deficit bugetar de 6,8% din PIB, urmând ca acesta să se reducă sub pragul de 3% din PIB în 2021.

Analiştii prognozează că economia croată va înregistra o contracţie de 9,4% în acest an, din cauza impactului coronavirusului. Comparativ, la finele anului trecut, autorităţile mizau pe un avans de 2,5% în 2020, după o creştere de 2,9% în 2019.

Până acum, Croaţia a înregistrat 2.483 de cazuri de infecţie cu coronavirus şi 107 decese de pe urma virusului COVID-19.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img