joi, 18 aprilie, 2024

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Asociatia Astronomica „Sirius”-Club UNESCO a organizat in parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Barlad o masa rotunda avand ca tema alimentatia sanatoasa – FOTO

Distribuie:

Publicat:

La activitate au participat membri ai comisiei „Eco-Sirius” din cadrul Asociatiei Astronomice ”Sirius”, elevi si profesori de la liceul care a gazduit evenimentul. Despre alimentatia sanatoasa a vorbit prof. Adrian Dodonete de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Barlad.

Mediul determina tipul alimentelor disponibile intr-o regiune geografica data, conditioneaza obiceiurile alimentare, afecteaza compozitia nutritionala si poate constitui o sursa importanta de contaminare: bacteriile, metalele grele sau alte substante chimice ce isi au originea in activitatea industriala, pesticidele.

Principala sursa de poluare care afecteaza alimentele o constituie prezenta bacteriilor. Salmonella, E.coli, Yersinia, Listeria sau Campylobacter sunt cele mai intalnite bacterii care inregistreaza o crestere importanta in mediu si in alimentele pe care le consumam si devin din ce in ce mai rezistente.

Un risc deosebit pentru siguranta alimentelor pe care le consumam este reprezentat de poluarea mediului. In ceea ce  priveste substantele chimice, cum ar fi metalele grele, trebuie stiut ca elementele cele mai importante isi au originea in activitatea industriala – arsenic, mercur, plumb, aluminiu si cadmiu.

Pesticidele afecteaza alimentele ca urmare a utilizarii lor pe terenurile agricole. Alimentele cele mai expuse riscurilor cauzate de pesticide sunt legumele, fructele, laptele (si derivatele sale), uleiul, produsele de origine animala, cum ar fi carnea sau ouale. Chiar daca aceste substante chimice sunt folosite limitat, o cantitate importanta ajunge in alimentele pe care le consumam.

Prof. Iulian Mancas de la Clubul Copiilor ”Spiru Haret” Barlad a prezentat avantajele si neajunsurile practicarii agriculturii intensive, modul de producere alalimentelor organice, a subliniat pericolul utilizarii in exces a pesticidelor in agricultura intensiva si efectele pe care le au aceste substante atat asupra mediului, cat si asupra organismului uman. In acest context s-au evidentiat avantajele agriculturii sustenabile.

La intrebarile elevilor despre securitatea si siguranta alimentara a populatiei in viitor, prof. Ivona Magdalinis a subliniat existenta studiilor referitoare la dimensiunile securitatii alimentare: disponibilitatea hranei, stabilitatea aprovizionarii, accesul economic si utilizarea reprezentata de dorinta persoanelor individuale de a avea o alimentatie sanatoasa, schimbarile climatice. Din perspectiva colonizarii intr-un viitor relativ apropiat a unor corpuri ceresti, a fost evidentiata necesitatea continuarii cercetarilor privind cresterea in conditii de microgravitatie a plantelor necesare asigurarii hranei in timpul viitoarelor misiuni spatiale de lunga durata.

Avand in vedere preocuparea permanenta a membrilor Comisiei „Eco-Sirius” in domeniul cresterii eficientei energetice ca modalitate de protejare a mediului, s-a discutat posibilitatea participarii cu proiecte  la concursurile de ecologie cum ar fi „E.ON Energy Globe Award Romania 2017” si Concursul National de Stiinta si Tehnologie „ROSEF2017” de la Suceava.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img