joi, 28 martie, 2024

Cum a ajuns Liviu Dragnea sa dea mana cu Donald Trump. Presedintele PSD: “N-are nicio legatura”

Distribuie:

Publicat:

Cel mai citit cotidian american a publicat o ancheta despre un controversat lobby-ist din SUA care l-ar fi ajutat si pe Liviu Dragnea sa ajunga la Donald Trump. Liderul PSD respinge ideea unui contract de aparare dat in schimbul accesului la Trump.

Potrivit New York Times, Liviu Dragnea, presedintele Republicii Congo Denis Sassou-Nguesso si mai multi politicieni din Angola ar fi apelat la serviciile lobby-istului Elliott Broidy pentru a ajunge in prezenta lui Trump la evenimentele VIP prilejuite de investirea acestuia ca presedinte. Broidy, implicat in 2009 intr-un scandal de coruptie legat de un fond de pensii, ar fi contribuit substantial la finantarea campaniei electorale lui Trump.

Vezi si: Liviu Dragnea: "Am fost trimis in judecata in baza unor barfe spuse la un sprit"

Ulterior, a folosit influenta dobandita astfel pentru a-si oferi serviciile ca intermediar pentru diversi politicieni straini care voiau sa aiba acces direct la presedintele SUA. Printre acestia, scrie New York Times, s-ar fi numarat si Liviu Dragnea, pentru care Broidy ar fi aranjat o invitatie la o cina in format restrans desfasurata la hotelul lui Trump din Washington. Serviciile de lobby nu ar fi fost insa gratuite, ci facturate prin compania lui Broidy, Circinus, care are in general contracte in domeniul apararii.

„Doi oficiali din Romania, o alta tara pe lista potentialilor clienti Circinus, s-au intalnit cu Trump la o petrecere privata in saptamana inaugurarii acestuia ca presedinte”, scrie New York Times (al doilea oficial era premierul de atunci, Sorin Grindeanu). „Liviu Dragnea, un sef de camera parlamentara care conduce Partidul Social-Democrat, a invocat strangerea relatiilor intre Romania si SUA, facandu-l pe Trumps sa declare ‚ “We will make it happen! Romania is important for us!’, potrivit postarii lui Dragnea pe Facebook’. La momentul respectiv, Dragnea se confrunta cu acuzatii de coruptie, pe care continua sa le combata. Dar la luni de zile dupa inaugurare, Circinus a continuat sa propuna guvernului sau acces la Trump, potrivit unui oficial guvernamental din Romania informat pe acest subiect.”

Vezi si: Marturia unui martor la care Liviu Dragnea tremura in papuci: "Imi era frica de el"

„Circinus nu a primit inca contracte din Romania, afirma apropiatii lui Broidy. Compania a semnat luna trecuta un acord de principiu cu o firma din domeniul apararii detinuta de statul roman, care pare sa deschida calea unor contracte evaluate la peste 200 de milioane de dolari, potrivit presei din Romania si unor persoane informate despre aceste contracte”, continua New York Times.

Deplasarea lui Dragnea si Grindeanu in SUA, care a avut loc in ianuarie 2017, a fost platita din bugetul PSD, nu din cel al Guvernului sau Camerei Deputatilor, anunta atunci partidul, Oficial, insa, la investire Romania a fost reprezentata doar de ambasadorul George Maior.

Ministerul Economiei a confirmat, pentru Ziare.com, ca exista o intelegere prealabila Circinus-Romarm, care nu contine clauze financiare, dar care tine de securitatea nationala, astfel ca detaliile nu pot fi facute publice. Ar fi vorba de un acord privind „colaborarea industriala pentru dezvoltarea unor produse si solutii in domeniul informatiilor si tehnologiilor de securitate, atat pentru beneficiari interni, cat si externi”.

Cum raspunde Liviu Dragnea la aceste afirmatii

Liviu Dragnea a raspuns marti la intrebarile jurnalistilor pe acest subiect. Referitor la semnarea intelegerii intre Circinus si Romarm, liderul PSD a declarat: „Eu n-am fost la acele doua ministere cu domnul Broidy. Altcineva a fost. Intrebati ministrii”. El nu a dat numele ministrului la care se refera, iar cand a fost intrebat daca este vorba de Mihai Fifor de la Aparare a ridicat din umeri

„Am aflat din presa”, a precizat apoi Dragnea. „N-are nicio legatura, n-are nicio legatura deplasarea mea in Statele Unite cu acele contracte. Eu zic ca sunteti televiziuni serioase si investigati. Si o sa ajungeti la adevar”, le-a raspuns Dragnea reporterilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img