vineri, 29 martie, 2024

Cum a devenit șahul atât de cunoscut?

Distribuie:

Publicat:

Șahul este un sport al minții pe care multă lume îl practică peste tot în lume. Se cunoaște deja foarte bine faptul că șahul nu este un joc pentru oricine. Pentru a putea juca și mai ales pentru a avea parte de rezultate excelente îți trebuie multă răbdare și capacitatea de a studia fiecare mișcare a adversarului. Cu alte cuvinte se poate spune că șahul integrează mai multe jocuri la un loc. Având în vedere că de multe ori este necesar să ai o strategie în minte pe care să o poți adapta din mers, șahul este și o activitate care necesită mai multe caracteristici. Dar până acolo vom arunca o privire la motivele pentru care șahul a devenit atât de cunoscut în lume.

Originile jocului

Fără îndoială, jocul de șah este iubit și apreciat la nivel global. Însă originile sale sunt învăluite în mister. Astfel, mulți sunt de părere că teoria conform căreia șahul a existat înainte de secolul 6 î.Hr. nu este prea credibilă.

De-a lungul timpului au fost găsite mai multe piese de joc în diferite regiuni ale lumii. Printre acestea putem numi Rusia, India, China sau Pakistan. Ei bine, se pare că acestea au legătură cu alte tipuri de jocuri care erau practicate la acea vreme. Mai mult, ele sunt ceva mai vechi decât jocul de șah.

Pentru mulți, versiunea de chaturanga este precursorul definit al jocului de șah. Această teorie este cu atât mai plauzibilă cu cât acest joc folosea două elemente cheie care s-au regăsit și în versiunile ulterioare. Diferite puteri asociate pieselor de joc și victoria bazată pe o piesă, regele de acum.

Un joc iubit la nivel mondial

Se pare că toată lumea vorbește despre șah în zilele noastre. Acest vechi joc își face adesea apariția în filme, seriale sau clipuri muzicale. Mai mult de atât, lumea continuă să joace șah în mod constant în prezent, fie pe internet sau în viața de zi cu zi. Există chiar și campionate de șah care au loc în lume.

Drept urmare, nu există îndoială că oamenii au o pasiune pentru diferite tipuri de jocuri ale minții. Acestea sunt cunoscute și sub numele de sporturi ale minții, ele fiind activități care îți stimulează mintea, te ajută să dezvolți o strategie, îți îmbunătățesc concentrarea, te ajută să observi mișcările adversarului și sunt folositoare în luarea deciziilor mai bune în viață și chiar și pe durata jocului. Pe lângă șah, oamenii mai joacă și blackjack online de pe dispozitive mobile, jocuri de cărți, Sudoku, sau rezolvă cuvinte încrucișate.

Campionatul de șah

Un motiv important al popularității sportului minții este strâns legat de competiții, cel puțin în ultimele două secole. Totul a început cu doi jucători care s-a înfruntat pentru titlul de campion.

Până în anul 1866 acest titlu era unul neoficial, dar este cunoscut faptul că interesul publicului pentru această activitate era deja veche de 50 de ani.

Așadar, un moment cheie a avut loc în anul 1834. Atunci s-au disputat pentru prima dată o serie de șase meciuri între jucători francezi și britanici. Acest eveniment a ajuns repede la urechile presei și pentru prima dată apăreau în ziare detalii legate de meci. Ulterior el a fost dezbătut în cărți, ceea ce dovedește faptul că șahul era în floare.

Expansiunea în zilele noastre

Recent, jocul de șah a avut parte de un adevărat apogeu. Din ce în ce mai multe persoane și-au descoperit pasiunea pentru această activitate a minții și au început să o practice în mod frecvent.

Pentru mulți, câteva minute petrecute în compania tablei de șah au reprezentat o modalitate excelentă de rupere de la realitate. Datorită aplicațiilor mobile și platformelor online care au fost dezvoltate, lumea a putut să joace șah în parc, pe drum spre muncă, în pauza de masă sau în orice alt moment al zilei.

Cu toate acestea, există și câteva motive legate de interesul subit pentru această activitate. Una dintre acestea este serialul Gambitul Damei care a fost disponibil pe Netflix începând de anul trecut. La scurt timp a ajuns pe locul 1 în peste 63 de țări iar cartea din care a fost inspirat, tot mai căutată.

În mod neașteptat, un joc vechi de peste 1500 de ani îi poate captiva pe oameni chiar și în prezent. Acest lucru nu este deloc de mirare dacă ar fi să avem în vedere beneficiile pe care le are și caracteristicile pe care te ajută să ți le dezvolți.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img