sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum a murit Marin Preda, celebrul autor roman

Distribuie:

Publicat:

Cum a murit Marin Preda, autorul celebrelor romane „Moromeţii„, „Delirul”, „Cel mai iubit între pământeni”, a rămas o nebuloasă şi în zilele noastre. De-a lungul anilor au fost născocite tot felul de poveşti cu privire la modul în care celebrul scriitor român s-a stins din viaţă. S-a înecat celebrul opozant al regimului comunist cu propria vomă, a fost omorât de Securitate sau de către agenţii KGB?

Marin Preda a devenit tot mai virulent în a aduce critici regimului comunist în ultimii săi ani din viaţă, iar în noaptea de 15 spre 16 mai din anul 1980 a fost găsit mort în camera sa de la Mogoşoaia. Scriitorul a fost găsit în camera cu numărul 6 din vila sa unde se spunea că s-a înecat în somn cu propria vomă după o noapte în care a consumat alcool in exces. Pe atunci Marin Preda avea 57 de ani.

În ultimul său an din viaţă a apărut şi celebrul roman „Cel mai iubit dintre pământeni”, unde erau descrise ororile comuniste, lucru care a dus la multe teorii ale conspiratiei.

Cum a murit Marin Preda? Cum a decurs ultima zi din viaţa scriitorului

În ultima sa zi din viaţă, Marin Preda a fost văzut de către Gherghina Pena, femeia de serviciu de la Editura „Cartea Românească”.

Potrivit declaraţiilor date de aceasta, scriitorul a ajuns la editură pe la prânz. Acesta se afla într-o stare fizică bună şi era bine dispus. Până la ora 16:00 a primit mai multe vizite apoi nimeni nu a mai intrat în biroul dânsului, acesta fiind văzut de către Gherghina Pena cum scria.

Aceeaşi doamnă Pena susţine că după un timp a început iar să primească vizite şi că în jurul orei 18:00 l-a găsit cu capul pe masă şi palid. Preda i-a spus că nu se simte bine, pe biroul acestuia fiind o sticlă de un litru şi jumătate pentru apă minerală şi o altă sticlă goală de coniac străin.

Ce s-a întamplat la Mogoşoaia

Marin Preda a fost ajutat de către Gherghina Pena să se urce într-un taxi care l-a dus la Mogoşoaia. Aceştia au ajuns la locaţie în jurul orei 22:00. Taximetristul a părăsit maşina şi s-a dus la portar căruia i-ar fi spus să vină să îl ajute pe Marin Preda deoarece este „beat mort, nici nu ştie ce vorbeşte”. Scriitorul a fost ajutat de două persoane să ajungă în camera sa.

Preda a coborât din cameră în jurul orei 2, cameră în care se mai aflau Sonia Larian, soţul ei, criticul Lucian Raicu, poetul Virgil Mazilescu şi pictoriţa Viorica Prodanoff şi a cerut de băut.

Despre acest eveniment, Virgil Mazilescu spunea: „După ce acesta s-a aşezat la masa noastră, a intrat în discuţiile noastre şi vorbea destul de coerent şi logic. La 5-10 minute de la venire a cerut votcă”.

A doua zi dimineaţă, Marin Preda a fost găsit mort în camera sa. Cauza oficială a morţii a fost „asfixia mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice”.

Potrivit informaţiilor din certificatul medico-legal scriitorul avea o alcoolemie de trei la mie. Marin Preda ar fi putut muri înecat cu propria vomă.

Ce spune fratele lui Marin Preda despre cum a murit

Despre cum a murit Marin Preda fratele acestuia susţinea ulterior că a fost în mod cert omorât însă nu ştie de către cine şi cum. Toate probele din dosarul CNSAS ar fi dispărut iar Securitatea ar fi putut fi implicată in toate aceste lucruri.

Prima soţie a scriitorului era şi ea ferm convinsă că nu s-a înecat cu vomă.

„După ce am văzut fotografiile date de poliţie cu cadavrul lui Marin nu poţi să nu te întrebi dacă nu este vorba de un asasinat”.

„Cred, în sinea mea, nu puţin, ci mult, că în mod cert a fost omorât. Dumnezeu ştie de cine şi cum”, avea să povestească Alexandru Preda ulterior. Nici prima soția a lui Marin Preda nu este convinsă că scriitorul a murit înecat cu vomă: „După ce am văzut fotografiile date de poliţie cu cadavrul lui Marin nu poţi să nu te întrebi dacă nu este vorba de un asasinat”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img