vineri, 29 martie, 2024

Cum deosebesti mierea naturala de cea contrafacuta?

Distribuie:

Publicat:

Mierea de albine naturala poate fi ”indoita” cu zahar, sirop, melasa, iar pentru consistenta se adauga faina si amidon. Iata ponturile care va ajuta sa nu va pacaliti.

1. Ambalajul si etichetarea. O miere de calitate este ambalata igienic, are capacul curat, la fel ca si suprafata borcanului. Nu cumparati miere daca vedeti ca nu este perfect curata, prezentand impuritati ce nu au ce cauta intr-un produs de calitate. O mare atentie trebuie data si etichetei (obligatorie pe fiecare borcan!) si care trebui sa contina informatii despre tipul de miere, cantitatea, datele de contact ale stupinei unde a fost produsa, perioada de valabilitate si conditiile in care trebuie pastrata.

2. Culoarea. In functie de tipul mierii, aceasta are o culoare specifica. Astfel, daca este vorba despre mierea de salcam, aceasta trebuie sa fie cat mai aproape de culaorea incolora. Daca este prea galbena, atunci poate fi vorba despre un amestec de miere (albinele nu au cules doar de la salcam ina cea perioada) sau, deloc de dorit, este vorba despre un produs ”imbunatatit” artificial. La polul celalalt, mierea de mana, cea mai scumpa din categoria acestor produse apicole, trebuie sa fie cat mai inchis, o culoare mai slaba indicand, din nou, ca ar fi vorba despre un amestec.

3. Densitatea. Desi, in mod normal, densitatea mierii se masura cu un refractometru,pentru cei care se afla la un targ apicol, exista cai mai putin tehnice pentru a descoperi mierea de calitate. Se poate rasturna borcanul cu capacul bine inchis, observand modul in care bula de aer din interior se ridica. Daca miscarea este lenta, atunci avem o densitate buna. Totusi, aceasta tehnica este ”combatuta” de falsificatori cu ajutorul unui truc: borcanele sunt umplute pana la refuz, nelasand loc formarii acelei bule de aer!

4. Gustul. Degustarea mierii de face intr-un mod similar cu al vinului. Se foloseste o paleta de unica folosinta, apoi se plimba mierea in gura pentru a-i simti toate aromele. Daca nu ne putem da seama imediat de gust, inainte de a incerca din nou, putem manca o bucatica de mar sau putem bea putina apa, pentru a ne relaxa papilele gustative. Din pacate, degustarea mierii este o tehnica pe care o stapanesc doar cei cu experienta sau cu un simt al gustului foarte dezvoltat. Totusi, uneori, falsificatorii de miere apeleaza la arome, coloranti, zaharuri sau conservanti care au un gust atat de ”chimic” incat se simt instant la testul gustului. Daca gustul mierii este caramelizat, poate fi vorba despre o miere incalzita pentru a fi fluidizata sau amestecata cu zahar ars.

5. Gradul de cristalizare. Orice miere cristalizeaza la un moment dat, daca este o miere naturala. Totusi, la unele produse – mierea de salcam, spre exemplu, cristalizarea se face dupa o perioada mai lunga, acest lucru fiind si un atribut care ii ajuta pe stupari sa ii puna un pret mai mare. In fapt, nu este relevant acest aspect, intrucat mierea de rapita cristalizeaza cel mai repede si, totusi, este la fel de sanatoasa si isi pastreaza toate proprietatile chiar si in forma…zaharisita.

6. Testul servetelului. O alta metoda de testare a mierii poate fi si „murdarirea” unui servet alb de bucatarie cu o lingura de miere. Cea autentica nu pateaza, pe cand cele mai multe tipuri de miere artificiala lasa pete galbui.

7. Testul sugativei. Se poate turna o lingurita de miere pe o hartie de sugativa sau de filtru de cafea, iar daca mierea se absorbe imediat, atunci ea nu este 100% naturala. Cea care este produsa doar din munca albinelor nu va fi absorbita de sugativa.

8.Testul paharului cu apa. Mierea autentica nu se dizolva imediat daca este pusa intr-un pahar cu apa. Ea se va duce prima data la fundul paharului. Daca mierea este fasificata, se va dizolva imediat si nu se va depune. Se poate folosi, de asemenea, si metanol, un tip de alcool obtinut din fermentarea sfeclei de zahar sau a fructelor. In acest alcool, mierea contrafacuta se dizolva extrem de usor si ii da lichidului un aspect laptos.

9. Pretul. Daca pretul unei mieri este cu mult sub ceea ce stiti ca se practica pe piata celor care detin stupine, atunci acesta este un semn care trebuie sa va ridice un semn de intrebare. Din pacate, insa, acesta nu mai reprezinta un indiciu clar, intrucat unii falsificatori au ajuns sa puna chiar preturi mai mari, motivand clientilor ca un produs de calitate…costa!

10. Analiza de laborator. Daca doriti sa testati mierea pe care ati cumparat-o la un targ apicol, puteti trimite o mostra la un laborator de specialitate, cum este cel din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura din Bucuresti. Aici sunt analizati mai multi parametri care pot confirma sau infirma falsificarea mierii respective. Acest lucru se face insa pe cheltuiala dumneavoastra. In cazul in care se dovedeste ca mierea este contrafacuta, va puteti adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia consumatorului si puteti cere despagubiri de la falsul apicultor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img