miercuri, 24 aprilie, 2024

Cum depistam si tratam leziunile colului uterin

Distribuie:

Publicat:

Colul uterin este o parte a uterului accesibila examenului cu valve din cadrul consultului ginecologic de specialitate (portiunea inferioara a uterului ce se deschide în vagin). Accesibilitatea examinarii colului uterin ofera posibilitatea depistarii si totodata a tratarii precoce a unor leziuni la acest nivel. Din statistica anului 2014, Romania s-ar afla în acest moment într-o pozitie fruntasa, în Europa, în ceea ce priveste mortalitatea prin cancer al colului uterin.
Orice leziune cervicala (rana pe col) trebuie tratata cu seriozitate atat din partea medicului specialist, cat si din partea pacientei. Atitudinea gresita, care de cele mai multe ori aduce pacienta în fata medicului mult prea tarziu în stadii avansate ale bolii, este aceea conform careia „nu ma doare nimic – este deci inutil sa ma prezint la consult ginecologic periodic”.

Într-o populatie feminina cu o educatie medicala corecta, activa si responsabila, patologia maligna a colului uterin (cancerul) ar trebui sa scada pana aproape de disparitie. Se poate realiza acest deziderat prin consult periodic la medicul specialist, prin depistarea si tratamentul precoce al oricarei leziuni la nivelul colului. Factorii de risc implicati în aparitia patologiei cervicale sunt urmatorii: debutul precoce al vietii sexuale, parteneri sexuali multipli, absenta screeningului patologiei cervicale (lipsa controlului periodic), fumatul, infectiile genitale, infectia cu HPV cu precadere.

Consultul de screening al cancerului de col trebuie sa cuprinda obligatoriu, pe langa un examen clinic minutios al medicului ginecolog, un examen Babes-Papanicolau (care beneficiaza actualmente de evaluare în sistem Bethesda). Aceasta investigatie este neinvaziva, nedureroasa si accesibila. Este un element extrem de important în monitorizarea leziunilor cervicale. În plus, medicul specialist poate decide efectuarea unei colposcopii, investigatie de asemenea accesibila oricarei paciente, nedureroasa, ce nu necesita anestezie si se poate efectua în ambulatoriul de specialitate. De regula, cele doua investigatii amintite dicteaza conduita terapeutica. Depistarea infectiei cu HPV, implicata în peste 80% din aparitia cancerului de col uterin, completeaza analiza corecta a unor leziuni/rani ale colului uterin si poate indica tratamentul corect al acestora.

Este extrem de important sa retinem si sa aplicam pe scara larga consultul ginecologic anual (sau mai des, la indicatiile medicului ginecolog, în functie de leziunile deja existente), odata cu începerea vietii sexuale. Pentru ca ne dorim ca pacientele noastre sa aiba acces la raspunsuri avizate la întrebarile medicale pe care si le pun adesea, va asteptam în oricare dintre clinici, unde medici ginecologici cu experienta încununata cu succes în centre universitare din tara si din strainatate va pot clarifica nedumeririle.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img