vineri, 29 martie, 2024

Cum interpretam principalele analize ginecologice

Distribuie:

Publicat:

Sunt doua reguli de baza atunci cand vine vorba de sanatateanoastra: este mai bine sa previi decat sa tratezi si e mai usor sa tratezi o afectiune in stare incipienta. Tocmai de aceea, analizele anuale sunt o datorie pe care fiecare om o are fata de el insusi. De data aceasta vorbim despre analizele ginecologice pe care fiecare femeie ar trebui sa si le faca anual si despre ce putem afla cu ajutorul lor.

Analizele ginecologice anuale

In fiecare an, ne-a explicat Dr. Alina Sarbu, medic specialist obstetrica-ginecologie  la Spitalul “Regina Maria” Baneasa, o femeie ar trebui sa faca urmatoarele analize:

Un examen ginecologic de baza

Un test Papa Nicolau

Un examen de secretie vaginala, un test complet, care se poate completa si cu fungigrama

Un examen al sanilor, care poate fi completat cu o e cografie a sanilor, care se face de obicei pana in ziua 10 de la aparitia mentruatiei

O ecografie endo-vaginala, care poate completa examenul clinic genital daca este nevoie

 
Rolul testului Babes Papa Nicolau

Testul Babes Papa Nicolau ne poate ajuta sa depistam daca exista leziuni precanceroase, care in mare parte au tratament si pot fi vindecate din timp, astfel incat sa nu se transforme in cancer de col uterin. Este cel mai util instrument pentru a descoperi o leziune precanceroasa la timp, cat inca este curabila. In afara leziunilor precanceroase, putem depista o inflamatie a colului. Testul Papa Nicolau se face de la inceputul vietii sexuale pentru ca leziunile sunt din ce in ce mai abordabile, atat chirurgical cat si medicamentos. Patologia de col uterin este in mare parte asimptomatica, de obicei nu stim ca avem o problema legata de col si tocmai de aceea avem nevoie de acest test.

Examenul de secretie vaginala ne poate ajuta sa aflam daca exista un agent patogen (bacterie, virus) care sa provoace o anumita simptomatologie. Descoperirea unui agent patogen in cazul examenului citobacteriologic trebuie sa aduca pacienta la medic, pentru a primi tratament. Patologia ginecologica infectioasa necesita tratarea ambilor parteneri.

In afara unui agent patogen putem depista in secretia vaginala, in urma unui examen citobacteriologic, multe leucocite, un pH modificat, flora bacteriana in cantitate mare sau o flora anaeroba. Bacilii Doderlein sunt cei care ofera protectie vaginului, care mentin un pH cat mai scazut. Un pH acid este cel care ne apara de infectii vaginale. Predominanta florei lacto-bacilare (bacili Doderlein) ne asigura ca avem un mediu vaginal sanatos. Bacilii gram negativ sau cocobacilii, pe de alta parte, depistati in urma analizelor semnifica o infectie si ar trebui sa aduca pacienta la medic pentru a primi un tratament. PH-ul ridicat poate insemna o vaginoza bacteriana, adica o alterare a florei din vagin care pe moment poate sa nu fie ingrijoratoare, dar in timp poate sa duca la o infectie persistenta si recidivanta daca nu este tratata corect. Analizele pentru depistarea altor agenti patogeni cum ar fi Chlamydia, Ureaplasma sau Trichomonas sunt necesare doar la recomandarea medicului, in urma unui examen clinic si daca pacienta prezinta modificari ale secretiei vaginale. Tratamentul in aceste cazuri este stabilit pe baza unei antibiograme.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img