joi, 28 martie, 2024

Cum iti ajuti organismul sa lupte cu bolile si infectiile: Metodele care duc la intarirea sistemului imunitar

Distribuie:

Publicat:

Sistemul imunitar este bariera naturală de protecție a organismului. Acesta are rolul de a ne apăra împotriva posibilelor infecții cu anumiți agenți patogeni și, de asemenea, este responsabil pentru eliminarea rapidă a acestora. Pentru întărirea sistemului imunitar este esențial să urmezi anumite obiceiuri sănătoase care să îți mențină organismul puternic.

Imunitatea poate fi afectată în anumite situații. Acest lucru poate genera anumite simptome specifice și, de asemenea, crește vulnerabilitatea organismului în fața bolilor și infecțiilor.

 

Cezar Amititeloaie, renumit medic cardiolog, explică pe blogul său care sunt circumstanțele în care imunitatea poate avea de suferit și, de asemenea, ce poți face să stimulezi funcționarea normală a sistemului imunitar.

Metode pentru întărirea naturală a sistemului imunitar și o protecție optimă a organismului

„Imunitatea îți poate scădea brusc în anumite situații: când ai stări de oboseală deosebite, stres psihic major, atacuri de panică, efort fizic excesiv, surmenaj intelectual, abuz de alcool sau alte substanțe toxice, expunere la radiații, arsuri solare sau călătorii cu avionul. Când se întâmplă asta, încă de la primele simptome, nu mai sta pe gânduri și pune rapid în practică următoarele 10 măsuri:

1. Întrerupe orice activitate fizică extenuantă!

Dacă ești sportiv, renunță la antrenamente pentru câteva zile. Sportul produce stres oxidativ și radicali liberi, iar leucocitele migrează în cantitate mare către mușchii utilizati în respectivul efort pentru a repara tesutul uzat și apare astfel inflamația. De aceea, odihna este foarte importantă!

Dar dacă a doua zi și a treia vei continua să faci efort fizic intens va fi nevoie de și mai multe leucocite. Sistemul tău imunitar e ca o armată pe care dacă o trimiți la mai multe bătălii simultane s-ar putea să fie doborâtă. Nimic mai greșit să faci mișcare când ești răcit, crezând că o să-ți revii mai repede – dimpotrivă – situația se înrăutățește.

2. Dormi!

Când te încearcă răceala, cea mai bună metodă de refacere a imunității este somnul: dormi cel puțin 8-9 ore sau chiar și mai mult. Lasă munca pe altă dată – pentru că oricum atunci când ești bolnav nici nu ești atât de productiv. Ia-ți o zi – două libere și-i vei proteja astfel și pe colegi.

3. Fă gargară cu apă sărată!

Este una dintre cele mai simple şi eficiente metode pentru combaterea virozelor. Într-un studiu științific, cercetătorii au recrutat 400 de voluntari sănătoşi, pe care i-au monitorizat timp 60 de zile pe parcursul sezonului rece. Jumătate dintre participanţi obişnuiau să facă gargară cu apă sărată zilnic și în cazul lor s-a constatat reducerea cu 40% a infecţiilor respiratorii în raport cu grupul de control. Cam în 300 ml apă ușor încălzită pune o linguriță de sare și un pic de oțet și fă toaleta nasului sau gargară.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img