vineri, 29 martie, 2024

Cum iti imbolnavesti creierul: Obiceiurile care cresc declinul cognitiv ducand la boli ale creierului

Distribuie:

Publicat:

Sănătatea creierului este vitală pentru o viață funcțională. Din păcate, creierul este un organ deosebit de complex și sensibil, despre care cercetătorii încă nu cunosc suficiente informații pentru a putea explica anumite fenomene, în special cele legate de bolile neurodegenerative. Pentru a-ți menține creierul sănătos și la o performanță optimă, iată câteva obiceiuri nesănătoase pe care e recomandat să le eviți.

1. Lipsa somnului

Persoanele care nu au un orar sănătos de somn sunt mai predispuse la demență și boala Alzheimer. Mai mult, lipsa somnului la adulții vârstnici crește riscul de somnolență excesivă pe timpul zilei, depresie și probleme de atenție și memorie. În plus, aceștia pot întâmpina mai frecvent probleme de somn, ceea ce dezvoltă nevoia de a lua pastile pentru dormit.

Dacă întâmpini probleme în a adormi, este recomandat să eviți cofeina și alcoolul în exces și să limitezi timpul petrecut în fața televizorului sau a ecranelor cu lumina albastră, mai ales înainte de culcare, recomandă doc.ro.

2. Izolarea socială

Oamenii sunt ființe sociale, care au nevoie de contact uman pentru a supraviețui și pentru a se simți bine. De asemenea, socializarea contribuie la sănătatea creierului. Așadar, specialiștii susțin că izolarea socială și singurătatea sunt factori de risc majori pentru performanța cognitivă scăzută, depresie și chiar declin cognitiv accelerat.

Persoanele cu un anturaj strâns de prieteni sunt mai puțin predispuse la boala Alzheimer și la declin cognitiv, se simt mai fericiți și mai productivi. Dacă intenționezi să îți lărgești grupul de prieteni, ia în considerare ideea de a adopta hobby-uri noi, care să îți faciliteze comunicarea și colaborarea cu alte persoane, cum ar fi sporturile de echipă sau cluburile de carte sau de meșteșugărit.

Contiuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img