joi, 28 martie, 2024

Cum iti schimba alcoolul creierul in functie de numarul de pahare pe care le bei

Distribuie:

Publicat:

Consumul exagerat de alcool poate provoca daune considerabile la nivelul creierului, chiar si in cazul persoanelor care nu au ajuns sa fie intoxicate sau sa dezvolte, in mod evident, o dependenta.

Acum, analiza imagistica a creierului a demonstrat ca abuzul de alcool, pe termen lung, poate schimba structura creierului: scade numarul de celule gri din zonele responsabile de invatare, memorie, luare a deciziilor si comportamentul social, si distruge fibrele albe, care realizeaza conexiunea dintre cele doua emisfere cerebrale.

”Pe masura ce imbatranim, volumul substantei cenusii scade, la fel ca volumul substantei albe. Dar la alcoolici, aceste zone se tulbura mai devreme si mai rapid. Acest fenomen se aseamana cu accelerarea procesului de imbatranire”, afirma Edith Sullivan, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la Universitatea Stanford, care a studiat mai multi ani efectele alcolului, potrivit descopera.ro. 

Abuzul de alcool pe termen lung, de asemenea, schimba modul in care creierul reglementeaza emotiile si anxietatea si perturba sistemele de somn, generand astfel efecte  distructive asupra organismului. Din ce in ce mai des, clinicienii diagnosticheaza “tulburari neurocognitive induse de alcool” si “dementa provocata de consumul de alcool”, a precizat Edith Sullivan.

Membrii Institutului National de Abuz de Alcool si Alcoolism (NIAAA) din SUA afirma ca probabilitatea de a avea probleme grave de sanatate creste la barbatii care consuma mai mult de 14 pahare pe saptamana sau 4 intr-o zi. Iar femeile care sunt mai susceptibile de a avea probleme grave de sanatate sunt cele care consuma mai mult de 7 bauturi alcoolice intr-o saptamana sau 3 intr-o zi.

Intre timp, unele studii arata ca persoanele care consuma alcool moderat (o bautura pe zi pentru femei si 2 pentru barbati) au un risc mai mic de boli cardiovasculare, depresie si unele probleme cognitive decat cei care nu beau deloc. Dar riscurile efectelor nocive cresc brusc la oamenii care consuma o cantitate mai mare de alcool.

“Nivelul scazut de alcool poate imbunatati fluxul de sange la nivelul creierului, dar exista o tensiune care reduce volumul materiei albe. La anumite niveluri, poate exista un punct critic in care efectele nocive sunt mai mari decat beneficiile”, a declarat Ian Lang, expert in dementa si lector superior in domeniul sanatatii publice la Universitatea Scolii Medicale Exeter din Anglia.

”Multe din efectele alcoolului asupra creierului si asupra comportamentul sunt similare cu dementa vasculara cerebrala – a doua cea mai comuna forma de dementa. Ea reduce fluxul de sange la nivelul creierului si afecteaza gandirea, rationamentul si memoria, la fel ca boala Alzheimer”, a declarat Gary Kennedy, directorul Departamentului de Psihiatrie Geriatrica de la Centrul Medical Montefiore din Bronx, New York.

Oamenii de stiinta nu sunt siguri daca consumul de alcool cauzeaza depresie sau invers, expertii spun ca este in mod clar un cerc vicios: “Oamenii beau, de multe ori, deoarece nu se simt bine, dar bautura ii face sa se simta si mai rau, asa ca ei decid sa bea mai mult”, afirma directorul NIAAA George Koob.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img