vineri, 19 aprilie, 2024

Cum iti vorbeste subconstientul atunci cand visezi

Distribuie:

Publicat:

Daca ai fost vreodata nesigur dupa ce ai avut un vis, nu iti face griji. Urmezi o traditie a confuziei de 4.000 de ani. De-a lungul timpului, omenirea a ajuns sa inteleaga ce face mintea in stare adormita. Exista mai multe teorii cu privire la cum iti vorbeste subconstientul atunci cand visezi. Iata cateva dintre acestea!
Modalitati prin care iti vorbeste subconstientul atunci cand visezi

1. Visele sunt profetii pragmatice

Cea mai scurta definitie a unui vis este cea de joc imaginativ, adesea fiind unul orientat spre viitor. Aristotel a argumentat ca, in timpul somnului, atunci cand suntem detasati de problemele vietii, impresiile subtile sunt capabile sa ne ofere o imagine mai buna a viitorului. Destul de interesant, aceasta definitie se potriveste destul de bine cu un domeniu care a aparut cu 2000 de ani mai tarziu: psihologia evolutionista. Aceasta spune ca, din moment ce lumea este plina de amenintari potentiale, mintea ta le vizualizeaza in timpul somnului, pentru a te alerta in viata reala, chiar daca iti amintesti visul sau nu.

O alta definitie este cea conform careia visul ajuta oamenii sa se pregateasca. Facem asta tot timpul cand suntem treji. Avem o capacitate de gandire – de exemplu, iarna este frig, asa ca ar fi bine sa depozitam mancare. Lucrurile pe care le facem depind uneori de capacitatea de a anticipa viitorul. Mintea si creierul reprezinta un sistem care functioneaza 24/7, iar aceeasi gandire care te ajuta sa te pregatesti pentru viitor este activa si in timpul somnului.

2. Visele iti spun ce sa faci

In secolul al XVII-lea, René Descartes si-a schimbat viata in urma unei serii de vise pe care le-a avut intr-o seara de noiembrie. Aceste vise l-au determinat sa isi dea seama ca problemele spatiale ar putea deveni algebrice, cristalizand astfel o viziune asupra lumii naturale scrisa prin legi matematice. Astfel, Descartes si-a schimbat viata si chiar si perceptia stiintifica asupra realitatii. Chiar si Freud a fost indemnat sa scrie "The Interpretation of Dreams" (Interpretarea Viselor), dupa ce a avut un vis important in noaptea de dinaintea inmormantarii tataului sau, in octombrie 1896, cand a visat mesajul "Ti se cere sa inchizi ochii". Abraham Lincoln a fost un visator activ, de asemenea. Acesta spunea ca avea vise cu o seara inainte de orice eveniment important din razboi. Acesta si-a rugat sotia sa ascunda pistoalele baietilor sai dupa ce a avut un vis urat si a visat si o inmormantare la Casa Alba cu doar cateva zile inainte de asasinarea sa.

3. Visele reprezinta mijloacele de comunicare ale mintii inconstiente

In jurul secolului al XX-lea, Sigmund Freud, parintele psihanalizei, era de parere ca visele reprezinta mesaje din inconstient. Interpretarea viselor reprezinta calea catre cunoasterea activitatilor inconstiente ale mintii, dupa cum scria Freud. Scopul viselor este acela de a implini dorintele reprimate si ar putea stimula intelesul individual prin asociatii. Carl Jung a avut o perspectiva orientata mai mult spre viitor. Visele, dupa cum spunea el, reprezinta o modalitate pentru tine sa observi lucruri, trimise prin simboluri universale, dar personale. Un vis despre o persoana care a iesit din viata ta poate fi vazut ca un semn ca lasi o ocazie sa scape. Un vis este o comunicare a unor idei despre care personalitatea crede ca sunt importante si necesare. In acest fel, constiinta se extinde si oamenii pot sa inteleaga mai multe despre ei.

4. Visele sunt amintirile tale in actiune

Pentru mai mult de un secol, cercetatorii au incercat sa afle si au descoperit modul in care somnul stimuleaza memoria, in special formarea amintirilor pe termen lung. Acum, neurologii descopera ca imaginile kaleidoscopice din vise reprezinta un produs secundar al procesului memoriei. Atunci cand diferitele tale experiente sunt corelate, rezultatul este unul familiar si strain in acelasi timp. Aceasta imagine adesea bizara nu este reala, deoarece sunt asociate mai multe amintiri. In timpul somnului REM, la nivel fenomenologic, aceasta imagine compusa este traita ca o scena de vis. 

In acest fel functioneaza si invatarea. Cand participantii din cadrul unui studiu au fost rugati sa navigheze intr-un labirint virtual si apoi sa doarma putin, persoanele care au visat ceea ce au invatat prima oara s-au descurcat mai bine ulterior decat ceilalti oameni. In mod similar, pasarile nu se nasc stiind sa cante, acestea trebuie sa invete. Biologul Daniel Margoliash de la Universitatea din Chicago a analizat creierul masculilor de cinteze australiene in somn si a descoperit ca aceleasi modele de neuroni se aprind in timp ce dorm ca atunci cand canta, incercand sa atraga partenere potentiale. Desi nu poti intreba aceasta pasare ce experiente a avut cu o noapte inainte, se pare ca pasarile isi exerseaza cantecele in somn.

5. Visele sunt date

Scanarile creierului incep sa detecteze subiectul viselor prin algoritmi care recunosc ce arata activitatea creierului oamenilor. Se pare ca oamenii sunt rareori singuri in vise si au tendinta sa se viseze alaturi de oameni de care sunt apropiati emotional. Visele reprezinta preocuparile emotionale pe care le avem in relatiile noastre. Acestea reprezinta o resursa care ne ajuta sa exploram calitatile relatiilor noastre.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img