joi, 28 martie, 2024

Cum l-a luat la misto Salvador Dali pe Nicolae Ceausescu? Dictatorul nu a inteles ironia si s-a facut de ras

Distribuie:

Publicat:

Salvador Dali este unul dintre cei mai apreciati pictori spanioli din toate timpurile. Acesta este unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai curentului suprarealist in arta. Putini sunt cei care stiu ca Dali a fost printre primele persoane care l-au luat in ras pe Nicolae Ceausescu, dupa desemnarea sa ca prim presedinte al Romaniei.

Nicolae Ceausescu a ajuns Presedintele Republicii Socialiste Romania in anul 1974. Pe data de 28 martie 1974, pentru a celebra numirea, lui Ceausescu i s-a facut un sceptru regal. Fotografia a facut inconjurul lumii intrucat Nicolae Ceausescu devine primul presedinte de republica dotat cu sceptru de rege (baston incrustat cu metale si cu pietre pretioase, purtat de un suveran ca simbol al autoritatii si puterii supreme). Ceausescu ceruse explicit ca sceptrul neobisnuit sa fie copiat dupa cel al regelui Ferdinand I, dar insemnele regalitatii sa fie inlocuite cu cele ale Partidului Comunist Roman.

Artistul plastic spaniol Salvador Dali a citit in publicatia Le Monde despre isprava dictatorului. Acesta nu s-a putut abtine si i-a trimis, cateva zile mai tarziu, o telegrama de felicitare in doi peri lui Nicolae Ceausescu.

„Am apreciat profund demersul dumneavoastra istoric de instaurare a sceptrului prezidential. Cu respect, Salvador Dali”, a scris cu ironie Salvador Dali pe data de 2 aprilie 1974.

Nesesizand tonul ironic, cotidianul central al partidului, Scanteia, la dorinta lui Nicolae Ceausescu, a publicat textul integral al telegramei. Acest lucru nu a facut decat sa starneasca amuzamentul intelectualilor din Romania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img