vineri, 29 martie, 2024

Cum poti sa iti dai seama daca ai hipertiroidie: Transpiratia excesiva si insomniile printre simptome

Distribuie:

Publicat:

Când glanda tiroidă inundă corpul cu hormoni, întregul echilibru este tulburat. Hiperactivitatea, transpiraţia excesivă şi insomniile sunt câteva dintre manifestările excesului de hormoni tiroidieni, hipertiroidia.

Tiroida este o glandă în formă de fluture, aflată în partea anterioară a gâtului, în jurul laringelui. Ea produce hormoni care reglează metabolismul şi influenţează multe funcţii ale organismului, printre care frecvenţa bătăilor inimii, nivelul energiei, arderea grăsimilor, funcţia intestinală şi dispoziţia. Eliberarea hormonilor tiroidieni este influenţată de TSH (hormonul stimulator al tiroidei), secretat în glanda hipofiză, care eliberează o cantitate mai mare sau mai mică, în funcţie de nevoile organismului.

În hipertiroidie, tiroida secretă o cantitate prea mare de hormoni. Ca urmare, metabolismul se accelerează, inima bate mai repede şi deseori neregulat, iar persoana afectată transpiră abundent şi are în permanenţă o stare de nervozitate.

Hipertiroidia apare mai frecvent la femei, de obicei între 30 şi 40 de ani, scrie clicksanatate.ro. În unele cazuri, este provocată de o boală autoimună, care duce la o hipersecreţie de hormoni tiroidieni. Uneori, pe tiroidă se dezvoltă unul sau mai mulţi noduli, de obicei benigni.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img