joi, 28 martie, 2024

Cum preparam si cum folosim corect tinctura de iasomie

Distribuie:

Publicat:

Specialistii recomanda folosirea tincturii de iasomie pentru afectiuni ale aparatului circulator periferic – sindromul picioarelor obosite, guta, boli ale aparatului respirator (însotite de tuse spastica), boli neurologice, afectiuni alergice la nivelul cailor respiratorii, stari de anxietate si altele. Iasomia normalizeaza circulatia, reduce permeabilitatea si fragilitatea capilarelor si scade riscul aparitiei unor cheaguri de sânge. Planta este utila pentru ameliorarea edemelor, bolilor cardiace , dar si pentru subtierea sângelui”, spune si specialistul in fitoterapie Elena Badea. Cantitatea importanta de acid salicitic si flavonidele din compozitia iasomiei fac ca aceasta planta sa aiba efecte foarte benefice asupra sistemului circulator al organismului uman dar si efect analgezic si calmant general al durerilor. În plus iasomia stimuleaza transpiratia si mareste secretia acida a stomacului, ceaiul de iasomie fiind foarte util pentru tratarea sau ameliorarea multor afectiune precum gastritele hipoacide, raceli, febra, cefalee, migrene si dureri articulare. Ca o consecinta a faptului ca are în compozitie precursori ai salicinei, iasomia are proprietati antitermice (scade eficient temperatura), antiinflamatorii generale, antiagregante palchetare si antivirale.

Pentru prepararea tincturii sunt necesare 20 grame frunze sau flori de iasomie maruntite groscior si 100 ml alcool alimentar sau vodka de buna calitate. Iasomia se lasa la macerat in alcool(vodka) pentru 8-10 zile intr-un recient la loc intunecat. Aveti grija sa agitati recipientul de 3-4 ori in fiecare zi. Cand este gata se filtreaza prin tifon, dupa care elixirul se lasa la decantat in frigider, timp de 6 zile, pentru o deplina limpezire. Se pune partea lim­pe­de intr-un alt fla­con, indepartandu-se reziduurile de­puse pe fundul vasului. Se pastreaza in flacoane de sticla prevazute cu dop-pipeta si depozitate intr-un loc racoros si fara lumina. Termenul de valabilitate al tincturii din iasomie este de doi ani de la data prepararii insa pentru efecte maxime este bine sa o preparati proaspat in fiecare an dupa ce se culege iasomia. Daca se observa depuneri pe perioada pastrarii, se agita flaconul inainte de utilizare.

Pentru bolile aparatului circulator periferic – sindromul picioarelor obosite: Se iau cate 30 de picaturi din tinctura de iasomie, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana cu ceai din frunze de saschiu. Elixirul are si efecte trofice asupra sistemului nervos central: Tinctura se administreaza tot in dozaj de 30 de picaturi pe zi, adaugate intr-o cana cu ceai de tei; se utilizeaza la fel si in cazul cefaleelor si migrenelor. Pentru cazuri de guta tinctura din flori de iasomie se utilizeaza in acelasi dozaj, dar adaugata intr-o cana cu ceai din coaja de salcie. Afectiuni alergice la nivelul cailor respiratorii: se iau 30 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana cu ceai de musetel, salvie sau coada soricelului. Tinctura din flori de iasomie este eficienta si in tratarea anxietatii. In momentele de criza se iau cate 10 picaturi diluate in 50ml de apa sau ceai de tei, de doua ori pe zi, timp de doua saptamani.

Contraindicatiile tincturii de iasomie. Tinctura de iasomie este contraindicata femeilor insarcinate sau aflate in perioada alaptarii. In unele cazuri izolate poate cauza reactii alergice si din acest motiv este indicata consultarea unui medic inainte de incepere unui tratament cu tinctura din flori sau frunze de iasomie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img