joi, 28 martie, 2024

Cum prevenim si tratam hemoroizii

Distribuie:

Publicat:

Hemoroizii reprezinta una din cele mai comune afectiuni la nivelul intregii lumi, afectand peste 75% din populatia pana in 50 de ani. Boala hemoroidala afecteaza in egala masura si femeile si barbatii. 
Cauzele acestei probleme nu sunt cunoscute cu exactitate, insa principalii factori de risc sunt constipatia cronica, alimentatia haotica, sedentarismul, obezitatea, bolile ficatului, inclusiv statul pentru perioade mari de timp in picioare sau in sezut, fumatul, abuzul de alcool si de condimente.
In termeni medicali, hemoroizii sunt practic niste vene dilatate ale rectului. Dupa localizarea lor, acestia pot fi interni sau externi. Cei externi pot fi observati in jurul anusului si dau dureri foarte mari. Sunt practic niste vene acoperite de piele care s-au umflat si au culoarea albastra.
Cei interni sunt mai dificil de diagnosticat tocmai pentru ca nu dor. Acestia apar in interiorul canalului anal, nefiind vizibili. Scaunul cu sange ar putea constitui unul dintre primele semne care avertizeaza pacientul despre prezenta hemoroizilor interni.
Diagnosticul de hemoroizi este pus de medicul specialist proctolog in urma examenului local al regiunii anale, al tuseului rectal, dar si al rectoscopiei sau colonoscopiei.
Cu ajutorul colonoscopiei sunt excluse alte leziuni patologice mult mai grave precum cancerul de colon, prezenta anumitor polipi sau a colitei, afectiuni care sunt insotite de sangerare.
Simptome
Primul simptom consta in sangerare anala. Alte simptome asociate cu prezenta hemoroizilor sunt: senzatie de arsura si de mancarime, o anumita proeminenta in zona rectala, fistule, abcese anale, inflamatii, un disconfort local accentuat.
Tratament
Tratamentul potrivit pentru hemoroizi se va stabili in functie de gradul acestora. In stadiile incipiente, internarea nu este obligatorie, iar tratamentul nu este chirurgical. Astfel, se incearca eliminarea cauzelor care au dus la aparitia hemoroizilor: dieta nesanatoasa, sedentarismul, obezitatea, constipatia.
Metodele nechirurgicale se adreseaza mai ales hemoroizilor interni in stadii mai putin avansate. Cea mai des utilizata metoda este ligatura elastica. Exista si metoda numita medical fotocoagularea cu infrarosu sau laser, precum si crioterapia.
In cazurile grave cu complicatii, de cele mai multe ori singurul tratament posibil este cel chirurgical. Acesta are ca scop indepartarea prin excizie a pachetelor hemoroidale si se realizeaza in spital sub anestezie rahidiana, generala, sau locala, perioada de vindecare fiind intre 6 si 8 saptamani.
Preventie
Mersul la toaleta in acelasi moment al zilei, zilnic, altfel spus crearea unui obicei de a goli intestinele cu regularitate este o masura preventiva impotriva bolilor hemoroidale.
De asemenea, momentul defecatiei nu trebuie amanat sub nicio forma. Pentru a nu agrava eventualii hemoroizi, la stergere se utilizeaza servetele umede in locul celor parfumate, care pot irita suplimentar pielea.
Constipatia trebuie evitata pe cat posibil printr-un consum adecvat de fibre. Hidratarea este si ea importanta. Miscarea si combaterea sedentarismului pot contribui la diminuarea riscului de aparitie al hemoroizilor.
sursa:sfatulmedicului.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img