joi, 28 martie, 2024

Cum putem preveni imbatranirea cu ajutorul stiintei

Distribuie:

Publicat:

Biologul si presedintele Salk Institute for Biological StudiesElizabeth Blackburn (castigatoare a Premiului Nobel in 2009), sustine ca varsta este doar un numar. Telomeriii fiind cei responsabil pentru imbatranirea celulelor, ar putea fi modelati pentru prevenirea imbatranirii. 

Elizabeth Blackburn sustine ca telomerii sunt structurile care se afla la capatul ADN-ului, cand acestia incep sa se degradeze celule imbatranesc. Daca telomerii se degradeaza, ADN-ului nu mai este protejat, iar celulele nu mai functioneaza corect.

In cazul oamenilor, uzarea capetelor cromozonilor apare in decursul anilor, asadar mentinerea telomerilor sanatosi ajuta la mentinerea sanatatii omului pentru un timp mai indelungat.

Elizabeth a realizat experimente pe organisme unicelulare si a descoperit ca sunt compuse din enzime si telomeri care tin in viata celulele. Printre principalele cauze ale degradarii telomerilor se numara starea mentala si mediul social. 

Starea in care se afla telomerii este dictata de istoricul genetic, starea mentala, precum si sanatatea organismului. Printre factorii care afecteaza lungimea telomerilor sunt relatiile sociale si mediul social.

Oamenii care sunt expusi unui stres toxic, precum saracia sau nesiguranta hranei, sufera de imbatranire prematura a celulelor. Telomerii sunt maleabili, lungimea lor poate fluctua in timpul vietii, asadar pot fi protejati prin evitarea bolilor la varste fragede. Blackburn incurajeaza oamenii sa evite stresul si mancarea nesanatoasa, precum cea procesata, si sa faca mai des lucrurile care le imbunatatesc starea de spirit.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img