miercuri, 24 aprilie, 2024

Cum putem preveni vederea incetosata

Distribuie:

Publicat:

Degenerescenta maculara este o boala oftalmologica care distruge vederea centrala. Vederea centrala este responsabila in desfasurarea activitatilor precum cititul ,condusul, recunoasterea persoanelor. In momentul in care incepi sa vezi linii valurite in locul celor drepte sau incet, incet, vederea devine incetosata, acestea sunt semne de degenerescenta maculara datorata varstei inaintate, cauza principala a pierderii vederii dupa varsta de 60 de ani. Folositi aceste strategii pentru a va pastra vederea (si arterele) curata.  Consumati un supliment de multivitamine. Intr-un studiu de 7 ani s-a constatat ca femeile care consumau suplimente ce includeau B6, acid folic si B12 aveau foarte putine sanse sa dezvolte degenerescenta maculara. 

Protejati-va vederea si cu acizi grasi esentiali DHA omega-3. Atentie! Hipertensiunea, colesterolul ridicat, trigliceridele crescute si supraponderabilitatea au legatura cu degenerescenta maculara. Consumati nuci, cereale integrale 100% si multe fructe si legume proaspete, inclusiv legumele cu frunze verzi. Toate aceste alimente contin nutrienti esentiali pentru vedere: vitamina C, zinc si carotenoizi (beta caroten, luteina). Lasati-va de fumat. Fumatorii si fumatorii pasivi au sanse de patru ori mai mari sa dezvolte degenerescenta maculara. Faceti sport cel putin 30 de minute pe zi. Sportul nu este bun numai pentru inima, talie, plamani, stres, piele si viata sexuala, ci este bun si pentru vedere. Sportul ajuta retina (unde este localizata macula) sa fie optim oxigenata. 

Cel mai important factor de risc pentru aparitia degenerescentei maculare senile este unul care nu poate fi controlat: inaintarea in varsta. Persoanele in varsta de peste 65 de ani in proportie de 25% prezinta degenerescenta maculara. Persoanele care prezinta degenerescnta maculara la un ochi au risc de aparitie a afectiunii si la celalalt ochi. Un studiu estimeaza ca aproape jumatate din persoanele care prezinta vase de neoformatie submaculare la un ochi, vor avea acelasi problema si la celalalt ochi. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img