miercuri, 24 aprilie, 2024

Cum putem tine dieta alcalina?

Distribuie:

Publicat:

In timp ce pierderea in greutate si sanatatea generala imbunatatita sunt adesea principalele obiective pentru care femeile sunt interesate de dieta alcalina, exista mai multe beneficii pe care acestea la ofera, printre care si restabilirea ph-ului organismului, cresterea nivelului de energie, de colagen, reducerea inflamatiilor, hidratarea pielii uscate.

Desi conceptual s-a consacrat in 2014, dieta alcalina nu este chiar atat de recenta. Radacinile ei se desprind din Ayurveda, in spatele stramosilor hindusi si dieta Hay din anii 1920 (numita dupa medicul William Howard Hay), cunoscuta pentru regula de separare a alimentelor in categorii (glucide si alcaline). Anii ’80 au venit cu o versiune proprie ce incuraja combinarea alimentelor. Metodele moderne ale acestei diete, sustinute de specialisti, ofera o perfectionare a homeopatiei din spatele acestei idei.

Ce implica dieta alcalina?

Pe scurt, dieta alcalina se refera consumul de alimentele intr-un mod care ajuta la optimizarea echilibrului fizic, al pH-ului organismului, prin reducerea cantitatii de alimente ce formeaza acid (alimente prelucrate, carne rosie, alcool, cafea) si incluzandu-le pe cele ce au formarea alcalina, cum ar fi verdeturile, morcovii, avocado, sfecla rosie si quinoa.

Pentru a te bucura de o stare de sanatate optima, pH-ul sangelui ar trebui sa ramana usor alcalin si, pentru a asigura alcalinitate trebuie sa consumam mai multe alimente alcaline si mai putine alimente acide.

Totul consta in ideea ca dupa digestie, alimentele se transforma intr-o noua substanta pe care oamenii de stiinta o numesc „cenusa”, inainte de a fi absorbita in sange. Unele alimente produc o cenusa alcalina, altele una acida. Desi procesele naturale ale organismului incearca sa mentina nivelul pH-ului sangelui la un nivel alcalin 7,4 (corpurile sanatoase se includ in intervalul de 7,35-7,45), consumul de alimente mai usor digerabile si mai alcaline va ajuta acest proces de echilibrare mult mai usor.

Un corp cu acid excesiv va fi mult mai predispus la boli, letargie, piele uscata, insomnii, schimbari de stare si tot felul de boli asociate unui corp incarcat de stres.

„Elimina stresul de a digera si prelucra o cantitate mare de alimente cum ar fi zaharul rafinat, glutenul, laptele de vaca si carnea, iar corpul va fi imediat eliberat de acumularea de acid”, spun specialistii,

In timp ce multe planuri ale dietei alcaline sunt vegetariene, cheia este sa atingeti o balanta de 70:30 de alimente alcaline de la cele acide. Voi alegeti cum ajungeti la acea balanta, voi alegeti si alimentele prin care sa faceti asta.

Ce vedete tin dieta alcalina

Victoria Beckham a declarat faptul ca sanatatea ei se bazeaza pe cartea a doi specialisti, „Honestly Healthy”, iar Elle Macpherson si-a infiintat o intreaga gama de suplimente WelleCo The Super Elixir, bazata pe principiul echilibrului acido-alcalin.

De asemenea, Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow si Kate Hudson s-au declarat fane ale dietei alkaline, impreuna cu Kirsten Dunst, Alicia Silverstone si Gisele, al carui sot, starul american de fotbal Tom Brady, a declarat faptul ca mananca o dieta alcalina de in proprortie de 80%.

Cum sa incepi

Pentru inceput, trebuie sa sortezi alimentele alcaline de cele acide, ceea ce nu e tocmai usor. Lamaile si limele, de exemplu, par a fi incarcate cu acid, insa, de fapt, acestea sunt alimente alcaline. Reversul este valabil pentru majoritatea produselor din carne sau lactate. Cea mai buna metoda in acest sens este sa obtii o diagrama a alimentelor alcaline, insa nu vei gasi diagrame pe categorii oficiale, asadar este sa obtii una care a fost produsa de o sursa sigura si care este actualizata tot timpul pe baza celor mai recente teste chimice.

Dupa sortarea alimentelor, incepe cu pasi mici acest drum. De exemplu, un smoothie alcalin ca mic-dejun. O salata bogata in nutrienti la pranz in loc de un sandvis rapid. Prin introducerea treptata a alimentelor alcaline in mesele tale, vei avea progrese in ceea ce priveste corpul tau.

Planifica-ti mesele pe o saptamana intreaga, cum recomanda si specialistii. In cartea sa, „Honestly Healthy in a Hurry”, Corret pune accentul pe „duminica pregatitoare”, astfel ca mesele sanatoase din timpul saptamanii sa nu fie un chin.

Nu fiti dezamagiti daca nu o puteti tine ca la carte

Edgson scrie in Honestly Healthy for Life, „ofera-ti singur permisiunea de a mai lua cate o pauza; este un experiment minunat sa observi ce schimbari produce mancarea pentru tine…mancand alimente alcaline nu este o dieta, este un mod de viata si este adaptabila.”

Care sunt beneficiile anti-imbatranire?

O multime de probleme ale pielii, inclusiv inflamatia, uscarea excesiva a pielii, eczema sau psoriazisul pot fi plasate la nivelul toxicitatii intestinului si a sistemului digestiv. Prin eliminarea stresului generat de alimentele acide, expertii in alimentatia alcalina spun ca veti putea reface functia de protectie a pielii. Corret si Edgson subliniaza in cartea lor, Honestly Healthy for Life: “urmarind un regim alimentar alcalin mareste productia de colagen si protejeaza integritatea pielii, asigurand ca aceasta bariera miraculoasa va ramane intacta si sanatoasa.”

Ildi Pekar, cosmeticianul Mirandei Kerr, ne spune: “Tenul uscat sau gras au aceeasi problema comuna: pH-ul in piele nu este echilibrat. Urmand o dieta alcalina si folosindu-va de produsele potrivite, veti fi in masura sa oferiti pielii voastre nutritientii de care are nevoie pentru a exista o balanta.”

De asemenea, regimul alcalin imbunatateste vitalitatea parului si a unghiilor, radacinile si cuticulele vor fi hranite mai bine cu minerale si proteine esentiale, iar nivelul de energie va fi mult mai ridicat, precum si imunitatea voastra.

sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img