joi, 28 martie, 2024

Cum raspunzi intrebarilor incomode ale copilului

Distribuie:

Publicat:

Daca iti vine greu sa gasesti cuvintele potrivite pentru a explica piciului unele momente delicate, poti achizitiona o enciclopedie sau o carte specializata pentru problema ridicata de copil. De regula, in astfel de carti, informatia este redata intr-un limbaj simplu si accesibil. Daca nu stii cum sa raspunzi la una sau mai multe intrebari intortocheate, ii poti spune pustiului in fata: „Nu sunt pregatita sa discut acest subiect in momentul acesta. Hai sa revenim asupra lui un pic mai tarziu”. Dar neaparat sa iti tii promisiunea si sa o faci dupa un timp oarecare.

Important este ca informatia pe care o vei impartasi copilului sa corespunda varstei lui:
Bebelusii studiaza in mod activ lumea inconjuratoare, precum si propriul corp; Din cand in cand, cel mic isi poate atinge organele genitale, insa la aceasta varsta, interesul este unul exclusiv de cercetare, in acelasi mod in care isi pipaie piciorusele sau burtica.

La 2-3 ani, micutul deja se percepe ca fiind baietel sau fetita. La aceasta varsta, multi copii observa ca atingerile organelor genitale pot fi deosebit de placute. Conform datelor statistice, pana la 90% dintre copii trec prin etapa masturbarii infantile, un fenomen absolut normal. Unii parintii incep sa-si loveasca copiii peste maini sau sa-i certe, copilul ajungand sa creada ca organele genitale inseamna ceva interzis, murdar si rusinos. Este mult mai inteligent sa atragem si sa focusam atentia micutului spre alte directii; spre exemplu, ii putem propune in astfel de momente un joc antrenant.
Psihologii de copii sustin ca masturbarea infantila in exces este un indiciu al lipsei stimularii senzoriale.
Joaca-te mai des cu copilul jocuri care ii antreneaza mainile si degetele, imbratiseaza-l si saruta-l mai des, fa-i masaj inainte de somn.

In jurul varstei de 4 ani apar primele intrebari de tipul „de unde am aparut”. In acest moment, amanuntele de ordin fiziologic nu sunt foarte importante. Este suficient sa ii spui ca tu si cu tatal lui v-ati cunoscut, v-ati placut, apoi celulele voastre s-au cuplat si asa a aparut el. Daca copilului nu ii este suficienta aceasta informatie si doreste sa afle mai multe, ii poti face o scurta povestire despre graviditate si nastere ajutandu-te de o carte de educatie sexuala.

Copiii de 5-6 ani deja se joaca de-a „mama si tata” sau „doctorul si pacientul”. La aceasta varsta este suficient sa-i explici copilului ca organele sexuale reprezinta o zona foarte intima si nu e in regula sa o expui.

La varsta scolara primara, interesul pentru sex, de regula, creste. Multi copii incep sa se rusineze de propria nuditate sau se simt jenati sau incomod cand se discuta subiecte delicate. Incearca sa fii intelegatoare si sa abordezi cu respect acest fapt.

La 10-12 ani, copilul trebuie deja sa stie despre transformarile care se vor petrece curand cu corpul lui. Povesteste-i baiatului sau fetitei tale despre menstruatie, maturizare si alte subiecte. Cumpara-i o noua enciclopedie de educatie sexuala potrivita deja pentru varsta pubertatii.
Dupa varsta de 12 ani s-ar putea ca tu sa afli de la al tau copil multe chestii noi si interesante.

Pe aceeași temă

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

spot_img