vineri, 19 aprilie, 2024

Cum reacționează corpul tău dacă nu bei alcool timp de o lună – Influența asupra riscului de a face cancer

Distribuie:

Publicat:

Renunțarea la alcool timp de o lună în cazul persoanelor care consumă în exces poate aduce beneficii pentru sănătatea ficatului și a inimii și scade riscul de cancer.

Specialiștii sunt de părere că beneficiile pot varia de la o persoană la alta, în funcție de cât de mare este schimbarea în raport cu comportamentul inițial. O persoană care bea puțin și alege o lună de abstinență, ar putea simți că are un control mai mare asupra sănătății personale sau poate simți un sentiment de realizare legat de atingerea unui obiectiv stabilit.

O persoană care bea foarte mult alcool ar putea observa efecte fiziologice mai pronunțate, cum ar fi mai multă claritate mentală, un somn mai bun, pierdere în greutate și o senzația de detoxificare, pe lângă atingerea unui obiectiv stabilit, potrivit doc.ro.

Studiile efectuate până în prezent indică faptul că alcoolul trebuie consumat cu moderație: cel mult o băutură pe zi pentru femei și maxim două băuturi pe zi pentru bărbați. Dacă o persoană bea alcool în exces o dată pe lună, își crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Pentru bărbați, consumul intens de alcool este de obicei definit ca consumul a 15 sau mai multe băuturi pe săptămână. Pentru femei, consumul intens de alcool este de obicei definit ca consumul a 8 sau mai multe băuturi pe săptămână.Pentru cei care beau frecvent alcool în cantități mari, o lună de renunțare le poate ajuta corpul în mai multe moduri.

Revigorarea ficatului

În timp, la persoanele care beau mult alcool, se poate dezvolta ciroza hepatică. Oricine bea în exces se va confrunta, în timp, cu modificări hepatice, de exemplu, ficatul gras, însă dacă persoana încetează să bea problema devine reversibilă și ficatul își poate reveni.

Având în vedere că ficatul este un organ tolerant, se pot observa modificări pozitive în starea lui după numai câteva săptămâni. În absența alcoolului care să îl solicite intens, ficatul se poate concentra pe celelalte funcții ale lui, cum ar fi descompunerea altor toxine produse de organism și metabolizarea grăsimilor și a excesului de hormoni, spun specialiștii.

Scăderea riscului de boli cardiovasculare

Alcoolul este metabolizat de ficat și de o enzimă numită dehidrogenază. Însă în situația băuturii în exces, enzima devine saturată și acesta este metabolizat de o altă enzimă. Când alcoolul este metabolizat pe această cale diferită, produce o mulțime de radicali liberi, care oxidează colesterolul rău (LDL), determinându-l să se depună pe arterele carotide, ceea ce va duce la un blocaj.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img