vineri, 29 martie, 2024

Cum sa reduci nivelul colesterolului cu ajutorul alimentatiei

Distribuie:

Publicat:

Depunerile de grasime de la nivelul peretilor arterelor incetinesc fluxul sangvin si se poate ajunge la atac de cord atunci cand, spre exemplu, un vas de sange eset complet blocat. Un risc major il prezinta diabeticii, care se confrunta deseori cu LDL in exces, HDL diminuat si trigliceride peste nivelul adecvat, ceea ce ii face mult mai vulnerabili fata de bolile de inima si de afectiunile de la nivelul arterelor. O dieta alimentara echilibrata poate limita raul produs de LDL.

Specialistii DONA recomanda un consum constant de seminte de canepa, in, susan, nuci, migdale si alune, care sunt o sursa excelenta de proteine si fibre. Acestea din urma sunt extrem de importante si benefice atunci cand provin din cereale si fructe. Legumele raman o sursa pretioasa de vitamine si minerale, dar si de fibre, care contribuie la reducerea colesterolului, acelasi rol avand si grasimile nesaturate (in special cele mononesaturate) si acizii grasi Omega3, potrivit adevarul.ro.

Toate aceste grasimi bune se gasesc in peste (somon, sardine, creveti etc.), uleiuri vegetale (de in sau de rapita), avocado, precum si in mazare, fasole, conopida, varza de Bruxelles. Totodata, plante precum anghinarea, papadia si rozmarinul sunt binecunoscute pentru rolul si capacitatea lor de diminuare a nivelului colesterolului.

Curele cu infuzie de anghinare dureaza circa 20-30 de zile. Rozmarinul, care previne complicatiile aterosclerozei, se poate consuma ca atare, in diverese preparate, sau sub forma de infuzie, cate 2-3 cani zilnic. Usturoiul are si el un efect benefic: scade LDL si creste HDL. Un catel de usturoi consumat zilnic are efect antidiabetic si hipotensor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img