vineri, 29 martie, 2024

Cum sa scapi rapid de o vanataie?

Distribuie:

Publicat:

Vanataia (echimoza) este o pata rosie-violacee, cu margini delimitate, de intindere variabila, aparuta pe piele prin iesirea sangelui la suprafata.

Remedii naturale pentru vanatai

Imediat dupa ce te-ai lovit, aplica o compresa rece sau gheata pe zona afectata. Poti, de exemplu, sa folosesti si o punga de mazare inghetata din congelator.

Inmoaie o bucata de vata in otet de mere rece si aplic-o pe vanataie, apasand usor (nu prea tare, deoarece poate fi dureros).

Paseaza cateva frunze proaspete de migdal si adauga putina apa pentru a forma o pasta – aceasta poate preveni formarea vanataii. Aplic-o pe zona afectata.

Imediat dupa ce te-ai lovit, aplica o bucata rece de carne rosie pe zona afectata pentru a ameliora durerea si a reduce probabilitatea formarii unei vanatai.

Prepara o pasta din patrunjel tocat si putin unt. Unge zona afectata cu acest amestec.

Pune o compresa cu arnica pe vanataie. Nu trebuie decat sa fierbi o mana de frunze de arnica timp de 15 minute.

Curata si da pe razatoare cateva mere si aplica-le direct pe piele sau taie-le in bucati si inveleste-le intr-un tifon subtire, apoi aplica-le pe zona afectata.

Caleste cateva bucati de ceapa intr-o tigaie, apoi inveleste-le intr-un tifon. Aplica aceasta compresa pe vanataie si las-o sa actioneze cateva ore.

Adauga 20 de grame de petale de galbenele zdrobite intr-o jumatate de litru de apa, fierbe totul timp de cateva minute, apoi lasa lichidul sa stea 15 minute. Ia o carpa (de preferat din bumbac) si umezeste-o cu ceai, apoi aplic-o pe vanataie ca o compresa.

Prepara o infuzie din 25 g de frunze de hamamelis si o jumatate de litru de apa, fierbe totul timp de 15 minute si lasa lichidul sa se raceasca. imbiba o carpa in infuzie si aplic-o pe vanataie, lasand lichidul sa se raceasca pe piele.

Dizolva 10 picaturi de ulei esential de imortela (o planta) intr-o lingura de ulei de migdale. Aplica acest amestec pe vanataie cu o bucata de vata inmuiata in apa fierbinte. Lasa remediul sa actioneze peste noapte.

Pune trei linguri de sare pe o carpa din bumbac, impatureste-o bine si inmoaie-o intr-un vas cu apa calda. Aplica aceasta compresa pe zona afectata dupa aproximativ opt ore de la lovitura.

Amesteca zeama unei lamai cu o lingura de sare. inmoaie o carpa in acest amestec si maseaza zona invinetita timp de cateva minute.

Adauga o mana de frunze de anason intr-o cana de apa clocotita. Acopera vasul si incropeste un pansament din bumbac pe care sa-l aplici pe zona afectata. Schimba des pansamentul.

Pune o mana de frunze uscate de roinita intr-un vas, apoi acopera-le cu 250 ml de ulei de migdale. Lasa-le la macerat timp de 15 zile (amestecand o data pe zi), apoi strecoara lichidul. Topeste 25 g de ceara de albine in acest amestec, apoi adauga gelul a doua capsule de vitamina E. Depoziteaza remediul in frigider si atunci cand iti apare o vanataie, aplica-l direct pe ea.

sursa: dozadesanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img