sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum sa tratezi arsurile solare ca sa se vindece mai repede

Distribuie:

Publicat:

Zilele insorite ne indeamna sa petrecem cat mai mult timp in aer liber. Dar uneori uitam cat de importanta este protec?ia solara, astfel ca ne putem confrunta cu arsurile solare. Printre primele simptome ale arsurilor provocare de razele soarelui se numara pielea inrosita, fierbinte, iritata, care ustura si apoi se descuameaza.

De obicei, pielea se vindeca in aproximativ o saptamana, dar in primele zile simptomele pot fi foarte neplacute. Arsurile solare sunt provocate de razele ultraviolete ale soarelui, iar expunerea excesiva la soare este foarte periculoasa pentru ca provoaca imbatranirea prematura a pielii si chiar cancer de piele. Iata ce trebuie sa stii daca ai stat prea mult la soare si te confrunti cu arsuri solare: 

Pentru arsurile moderate trebuie sa urmezi acesti pasi:

Racoreste pielea afectata cu apa rece. Poti face un dus rece sau poti tampona cu un prosop sau un burete inmuiat in apa rece.

Aplica lotiuni racoritoare pe baza de Aloe vera. In acest fel zona afectata va fi hidratata.

Poti aplica o crema cu hidrocortizon, care poate fi cumparata de la farmacie fara reteta.  Aceasta substanta reduce inflamatia si calmeaza pielea arsa de soare.

Bea suficienta apa pentru a preveni deshidratarea. Arsurile solare cresc necesarul de apa al pielii, de aceea trebuie sa consumi mai multe lichide pentru a-ti mentine organismul hidratat.

Medicamentele antiinflamatorii precum cele pe baza de ibuprofen sau paracetamol reduc durerea si senzatia de arsura de la nivelul pielii.

Evita soarele si acopera pielea arsa.

Hainele lejere sunt pentru a proteja pielea arsa de soare si iritata pentru ca ii permit sa respire.

Daca te confrunti cu o arsura solara severa, este indicat sa mergi la medic. Printre simptomele arsurilor solare severe se numara:

Basici pe piele si zone umflate

Frisoane

Febra de peste 38 de grade Celsius

Insolatie, care se manifesta prin ameteli, dureri de cap si senzatie de voma.

    
Cum pot fi tratate arsurile solare severe: Medicul iti va prescrie creme speciale pentru pielea afectata de arsuri solare severe. In unele cazuri este necesara internarea in spital.

Cum sa eviti arsurilor solare

Primul si cel mai important pas este folosirea cremelor cu factor de protectie solara. Specialistii recomanda o cantitate de 35 de ml de crema (6-8 lingurite) pentru a acoperi tot corpul unui adult. Nu aplica un strat foarte subtire pentru ca nu vei beneficia de protectia adecvata. Este recomandat sa aplici crema de protectie cu o jumatate de ora inainte de a iesi la soare. Aplica lotiunea cu factor SPF pe toate zonele de piele expusa si nu uita sa folosesti un produs rezistent la apa daca faci exercitii in aer liber sau inoti. Ar trebui sa porti haine lejere, deschise la culoare care sa-ti acopere pielea daca ai pielea alba, care se arde usor.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img