vineri, 19 aprilie, 2024

Cum sa verifici daca ouale cumparate sunt proaspete

Distribuie:

Publicat:

Ouale proaspete reprezinta o optiune ideala pentru micul dejun sau cina. Deoarece ofera numeroase beneficii nutritive, acest aliment nu ar trebui sa lipseasca din nicio dieta sanatoasa.

Desi ouale pot fi tinute in frigider pentru mult timp, cel mai bine este achizitionam oua proaspete si sa le consumam intr-un timp scurt. Fara indoiala, ouale cele mai benefice sunt cele provenite direct de la ferme.

Din pacate, magazinele alimentare ne pun la dispozitie oua care deseori nu sunt atat de proaspete pe cat par. Marii producatori alimentari obisnuiesc sa supuna ouale anumitor procese pentru a le prelungi viata la raft.

De pilda, multe oua sunt congelate partial si tinute la rece pentru mai multe saptamani inainte sa fie distribuite in magazinele alimentare si supermarketuri.

Ouale mai vechi pot fi consumate fara a ne prejudicia sanatatea, dar acestea nu au un gust la fel de savuros ca cele proaspete. In plus, preparatele gatite cu oua care nu sunt foarte proaspete nu ies atat de reusite precum am dori. Dar cum putem sa ne dam seama daca ouale achizitionate sunt proaspete sau nu?

2 trucuri ca sa verifici prospetimea oualor

Data iuliana
Producatorii alimentari din Statele Unite si nu numai sunt obligati sa inscrie pe cofrajele de oua o serie de numere de la 000 pana la 356. Acest numar reprezinta „data iuliana” si indica data la care ouale respective au fost curatate si ambalate in cofraje.

De pilda, daca pe un cofraj gasim numarul 000, ouale au fost ambalate la data de 1 ianuarie. Insa, daca pe cofraje este inscris numarul 213, inseamna ca data ambalarii oualor este 2 august.

Numarul care indica data ambalarii oualor va fi insotit de un alt numar care indica data la care acestea vor expira. Astfel, daca pe cofraje intalnim numerele 015 si 2/28, inseamna ca ouale respective au fost ambalate pe 15 ianuarie si pot fi vandute pana pe 28 februarie (adica o luna si jumatate mai tarziu).

Dar de ce ai irosi bani pe oua vechi de sase saptamani cand poti achizitiona oua proaspete?

Testul de plutire
Deoarece se poate intampla sa nu avem mereu acces la cofrajele oualor achizitionate, vrem sa-ti prezentam o metoda alternativa pentru a verifica prospetimea acestui aliment.

Urmatorul test este foarte simplu. Pur si simplu pune oul respectiv intr-o cana plina cu apa. Daca oul este proaspat, se va scufunda la fundul canii si va ramane acolo. Insa, deoarece isi pierd in timp o parte din fluide prin porii cojii si se umplu cu aer, ouale mai vechi vor fi mai usoare si vor pluti.

De ce este important sa verificam prospetimea oualor?
Asemenea oricarui alt aliment, cu cat ouale sunt mai proaspete, cu atat vor fi mai gustoase si mai hranitoare.

Din pacate, multi dintre noi nu stim cum sa verificam daca ouale pe care le achizitionam sunt intr-adevar proaspete. In plus, producatorii alimentari ne induc in eroare cu ajutorul proceselor de conservare la care apeleaza, printre care se numara si congelarea.

Este mult mai usor sa vedem daca un ou este sau nu proaspat dupa ce l-am gatit. Ouale proaspete vor fi mereu mai gustoase, galbenusul lor va fi mai inchis la culoare, iar albusul se va separa mai usor de galbenus, in loc sa se amestece cu acesta.

Atat albusul, cat si galbenusul oualor contine acid carbonic dizolvat. In timp, acidul este eliberat prin porii cojii, iar pH-ul oului creste. Consecintele acestui fenomen sunt:

Oul isi pierde consistenta

Galbenusul isi pierde pozitia centrala

Albusul devine mai putin limpede, pierzandu-si transparenta

Este bine sa spalam ouale?
Nu este niciodata indicat sa spalam ouale deoarece riscam sa le alteram coaja, o bariera protectoare naturala impotriva microorganismelor. Cand speli un ou, cuticulele acestuia se slabesc, iar coaja isi pierde abilitatea de a impiedica bacteriile sa patrunda in interiorul oului. Daca speli ouale, risti ca acestea sa fie infestate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img