joi, 28 martie, 2024

Cum se fac prinderile în pereții de rigips?

Distribuie:

Publicat:

Pereții de rigips sunt foarte utilizați în amenajările interioare. Cunoscut și sub denumirea de gips-carton, rigipsul este o placă ce poate fi aplicată pe pereți sau pe tavan și are o mulțime de avantaje:

•          se montează foarte ușor, fiind nevoie de o singură persoană;

•          rezistă foarte bine la foc, spre deosebire de polistiren sau alte materiale;

•          izolează foarte bine din punct de vedere termic;

•          asigură o planitate perfectă a suprafețelor;

•          nu generează moloz atunci când este aplicat;

•          Se poate zugravi foarte repede, iar rezultatele sunt bune, indiferent de tipul de vopsea folosită;

Din păcate, printre dezavantajele pe care le are rigipsul se numără faptul că are o rezistență scăzută la impact, nu oferă o foarte bună izolare fonică, iar atunci când trebuie să fie prinse diverse obiecte grele pe perete, poate crea destul de multe probleme.

Iată cum se fac prinderile în pereții de rigips

Chiar dacă prinderile în pereți de rigips nu se fac ușor, acesea nu sunt imposibile. Există șuruburi și dibluri rigips care permit prinderea unor greutăți de peste 30 de kilograme, iar în cazul unor greutăți foarte mari, prinderea se poate face pe structura metalică a peretelui.

În cazul corpurilor ușoare (tablouri, aplice etc.), rigipsul poate face față greutății, fiind suficient un dispozitiv de prindere care se înfige în placă și unul sau mai multe dibluri. În general, un diblu poate să susțină o greutate de până la 5 kg. Astfel, dacă se dorește prinderea unui corp mai greu, trebuie să se folosească mai multe dibluri.

În cazul corpurilor mai grele de 30 de kg trebuie să se folosească dispozitive speciale, care să redistribuie masa obiectului pe toată suprafața peretelui. Există dispozitive foarte interesante pe piață, cum ar fi șuruburile fluture, molly sau melc, care fac față unor greutăți destul de mari. Este recomandat, totuși, ca prinderea să se facă direct pe structura peretelui, deoarece este posibil ca placa de rigips să cedeze în timp.

În cazul obiectelor foarte grele (radiatoare, mobilier etc.) este obligatoriu ca prinderea să se facă direct pe structura portantă a clădirii.

Dacă alegi să folosești pereți de rigips este bine să plănuiești întreaga amenajare interioară din timp.

Este indicat să eviți prinderea obiectelor grele pe pereți de rigips. Tocmai de aceea, o planificare cât mai bună a amenajărilor interioare este de dorit încă de la început. Știind cu exactitate ce urmează să montezi pe pereți sau pe tavan, vei putea să iei cele mai bune decizii în ceea ce privește sistemele de prindere și vei putea căuta acele locuri în care peretele are structură de metal, permițând prinderea unor greutăți mai mari.

Din fericire, există o mulțime de sisteme de prindere care se dovedesc extrem de trainice și elimină orice risc de cedare a peretelui. Așadar, te poți bucura de toate avantajele pereților de rigips și, în același timp, de flexibilitatea de a prinde orice pe ei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img