joi, 25 aprilie, 2024

Cum se prepara salata ficatului

Distribuie:

Publicat:

Ficatul este singurul organ care filtreaza tot ce consumam noi de la bauturi, sucuri, dulciuri pana la  diverse mancaruri. Este implicat in procesele metabolice de ardere a caloriilor si este responsabil cu eliminarea toxinelor din organism. Atunci cand “bombardam” corpul cu prea multe mancaruri nesanatoase, ficatul ajunge sa nu mai faca fata substantelor nocive si ne cere ajutorul. 
 
Nu se poate spune daca se poate simti durere sau nu la nivelul ficatului ca semn ca ceva nu este in regula, dar putem observa daca suntem mereu obositi, apatici, scade pofta de mancare, incepem sa simtim repulsie pentru alcool sau mancarurile prea grase, ne trezim cu pete si iritatii pe corp, iar semnele pot continua. Cert este ca nu ne putem juca cu bolile hepatice pentru ca au grija sa-si ia tributul in final.
 
Pe piata exista o sumedenie de medicamente care promit regenerarea hepatica, dar multe dintre ele pot da reactii adverse, sunt si scumpe si contin chimicale. Sa cureti ficatul de toxine tot cu ajutorul substantelor chimice si nocive nu stiu in ce masura ne poate ajuta. Bine ca am descoperit o salata despre care se spune ca ficatul o iubeste nespus. Nu mai mentinem suspansul si vom spune ca este vorba despre salata din sfecla rosie.
 
Stim deja cat este de sanatoasa si gustoasa sfecla rosie, dar putini stiu exact in ce mod poate imbunatati starea de sanatatea. Ea contine cam toti nutrientii de care are nevoie organismul si chiar in plus si te ajuta sa previi si sa tratezi multe boli aflate in stare incipienta. Astazi vom vorbi despre cum ne poate ajuta exact la regenerarea ficatului. 
 
Sfecla rosie este cel mai important aliment pentru ficat si asta pentru ca pe langa vitaminele, mineralele, fibrele, proteinele si antioxidantii pe care le are, mai contine si 2 substante absolut necesare pentru regenerarea hepatica. Este vorba despre glutation peroxidaza si glutation – s transferaza. Acestea sunt niste enzime importante care regenereaza ficatul cu fiecare celula in parte. Daca exista cateva celule anormale, treaba enzimelor este de a le impiedica sa respire si sa dispara. Tot aceste substante ne ajuta sa scapam si de toxinele acumulate ani intregi.
 
Aceasta leguma minunata contine o multime de vitamine si antioxidanti gratie culorii aprinse de rosu si asta ajuta mult ficatul. Prin accelerarea metabolismului, ficatul va reusi sa arda grasimile acumulate care se pot depune de jur imprejurul sau sau chiar in interiorul sau. Este acea grasime viscerala care se poate acumula la orice organ intern.  
Spre deosebire de multe alte legume, sfecla rosie nu-si pierde deloc nutrientii prin gatire la abur, grill sau cuptor, iar daca o consumam in stare proaspata actioneaza chiar mai rapid la nivelul organismului.

Cand vine vorba de salatele pentru regenerarea ficatului, ideal este sa contina cat mai putine ingrediente care sa fie slab calorice. Nu are rost sa te complici cu zeci de ingrediente. Este suficient sa folosesti 2-3. Iata cum trebuie sa arate salata:
 
2 sfecle marisoare – evita-le pe cele foarte mici pentru ca au in compozitie mult zahar si mai bine evitam daca ne dorim strict o curatare a ficatului 
Zeama de la o lamaie sau lime
2 cani de patrunjel tocat sau marar
Cateva frunze de salata – optional
1 lingura de ulei de masline
1 lingurita de hrean – optional
Morcov ras – optional
Seminte de in macinate  sau de dovleac – optional
 
Sfecla se gateste la cuptor, apoi se elimina coaja si se da prin razatoare sau se taie cubulete si se amesteca cu restul ingredientelor. Consuma cate 3 salate  pe zi timp de 1-2 saptamani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img