vineri, 29 martie, 2024

Cum se simte un atac de cord cu adevărat: Simptomele la care trebuie să fii atent

Distribuie:

Publicat:

Știm cu toții cum arată un atac de cord la televizor: Personajul își strânge pieptul, geme și cade pe podea. În viața reală, nu este întotdeauna atât de clar.

Persoanele care suferă un atac de cord sunt adesea sceptice cu privire la ceea ce li se întâmplă, spune James Jollis, MD, cardiolog la North Carolina Heart & Vascular, potrivit healthtalk.unchealthcare.org. „Nu știu dacă este din cauză că ești sănătos de ani de zile și nu te aștepți să ți se întâmple, dar există un fel de negare încorporată. Nu vă pot spune câți oameni pe care i-am tratat au fost salvați de soții lor pentru că au acordat atenție simptomelor.”

Stop cardiac și infarct miocardic

Dr. Jollis spune că există două tipuri de atacuri de cord: stop cardiac, în care inima încetează să mai bată, și infarctul miocardic, care constă în blocarea unei artere care duce la inimă. Majoritatea persoanelor care au un stop cardiac vor muri înainte de a ajunge la spital, iar aceste simptome sunt destul de evidente, spune Dr. Jollis: lipsa de reacție și respirație neregulată sau oprită.

Infarctul miocardic este cel mai frecvent atac de cord și, deși este mai ușor de tratat, poate fi și mortal. Lipsa fluxului sanguin către inimă face ca țesutul acesteia să înceapă să moară și este crucială redeschiderea arterei blocate în termen de 90 de minute de la apariția simptomelor, spune Dr. Jollis.

Este important să ne amintim toate simptomele posibile ale atacului de cord, atât pentru noi înșine, cât și pentru persoanele din jurul nostru. Dacă aveți aceste simptome sau dacă sunteți martori la o altă persoană care le are, chemați ambulanța. (Și nu uitați că nu toate persoanele care au un atac de cord vor avea toate aceste simptome). Chemarea unei ambulanțe asigură faptul că asistența medicală poate începe imediat, la dumneavoastră acasă, ceea ce poate salva vieți.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img