vineri, 29 martie, 2024

Cum sunt afectati cei cu pacemaker de unele dispozitive electronice

Distribuie:

Publicat:

Un stimulator cardiac (denumit si pacemaker sau stimulator artificial) este un dispozitiv medical care emite impulsuri electrice, transmise prin electrozi ce sunt in contact cu muschii inimii, cu scopul de a regulariza bataile inimii. Dispozitivul electronic miniaturizat emite excitatii de ritm regulat, pentru o inima cu centri fiziologici incapabili sa asigure ritmul cardiac normal. Una din cele mai obisnuite afectiuni care duc la necesitatea folosirii unui stimulator cardiac se numeste bradicardie, adica frecvanta cardiaca este prea joasa pentru a corespunde cerintelor organismului. Principalul risc este riscul electronic. Trebuie sa fie evitata apropierea pacientului de orice sursa de radiatii electromagnetice puternice, in special aparatele de imagerie prin rezonanta magnetica si dispozitivele de control din aeroporturi, care ar putea crea interferente cu urmari fatale.

Dispozitivele MP3 player cu cãsti, majoritatea continand o substantã magneticã numitã neodymium, ar influenta functionarea defibrilatorului implantabil (ICD) si a pacemaker-ului. Ele pot fi afectate temporar cand sunt expuse actiunii unui camp magnetic, ceea ce poate fi potential periculos pentru pacientii care au implantate astfel de dispozitive cardiace.

Cercetãtorii au studiat opt tipuri de MP3 players cu cãsti, la 60 de subiecti cu ICD si pacemaker, cãrora le-au plasat cãstile la nivelul toracelui, unde era implantat dispozitivul, si le-au monitorizat eventualele interactiuni. S-au decelat interferente detectabile la 23% dintre participanti – 15% cu pacemaker si 30% cu ICD. La cei cu pacemaker, expunerea la aceste semnale a determinat eliberarea unor stimuli cãtre inimã, indiferent de ritmul de bazã al pacientului. La cei cu ICD s-a decelat dezactivarea temporarã a dispozitivului. indepãrtarea cãstilor a dus la restabilirea functionalitãtii dispozitivelor. S-a stabilit, de asemenea, cã prezenta dispozitivului magnetic la o distantã de peste trei centimetri de ICD sau de pacemaker nu mai produce interferente.

Au fost studiate si alte dispozitive cu potential de producere a unor interferente electromagnetice – iPod, iPod nano, telefoane celulare cu/fãrã tehnologie Bluetooth; nici unul dintre ele nu a determinat reactii adverse la pacientii cu pacemaker sau cu ICD. in concluzie, pentru cãstile MP3 players, si nu pentru MP3 in sine, este recomandabil a fi tinute la cel putin trei centimetri distantã de locul implantãrii dispozitivelor cardiace de tip pacemaker sau ICD.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img