vineri, 26 aprilie, 2024

Cum trebuie protejata masina iarna, ca sa fie ferita de rugina

Distribuie:

Publicat:

Rugina este fara indoiala unul dintre cei mai mari dusmani ai masinii tale. Chiar si cele mai mici zgarieturi sau lovituri pot conduce la ruginirea caroseriei, iar acum ca iarna s-a instalat pe deplin si avem zapada din belsug, acest proces este accelerat de umiditatea crescuta dar si de sarurile folosite la deszapezire.

Insa exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a o impiedica sa iti faca probleme. Iata cateva sfaturi si trucuri de la specialisti pentru proprietarii de vehicule, pentru a-i ajuta sa tina la distanta rugina de masinile lor.

– Spalare si ceruire! Daca iti speli si ceruiesti vehiculul regulat, sansele ca acesta sa rugineasca scad enorm. Murdaria nu afecteaza doar aspectul masinii tale, facand-o sa arate urat si neingrijit. Aceasta contine o cantitate mare de umiditate, aceasta din urma fiind una din principalele cauze ale ruginii.

Spalarea vehiculului la fiecare doua saptamani va impiedica acumularea de praf si murdarie pe acesta. In plus, ceruirea masinii cu o ceara auto de buna calitate cel putin o data la patru luni va proteja vopseaua de agentii contaminatori care au tendinta de a ataca suprafata si de a provoca orificii in vopsea. Aceste orificii lasa umezeala sa patrunda si cauzeaza ruginirea metalelor. Pentru prevenirea formarii ruginei pe vehicule, este important sa fie spalate si ceruite cu regularitate.

– Protejarea masinii de sarurile de deszapezire! Formarea ruginii pe vehicul este accelerata atunci cand locuiesti in apropierea marii sau, in timpul iernii, atunci cand sunt folosite saruri de deszapezire. Cea mai buna metoda de prevenire a formarii ruginei pe vehicul cauzata de sarurile de deszapezire este sa o cureti cu regularitate si sa tratezi partea de dedesubt a masinii cu un lubrifiant potrivit. Partea de dedesubt a masinii, precum si contururile de aripa trebuie curatate de fiecare data cand sunt murdare sau cel putin o data pe saptamana iarna, atunci cand pe drumuri exista cantitati mari de sare.

– Aplicarea unui strat de lubrifiant! Daca vrei sa te feresti de toate problemele provocate vehiculului de catre rugina si vrei sa te asiguri ca masina ta ramane in stare perfecta pe intreaga durata a anului, va trebui sa aplici pe aceasta un strat de lubrifiant cu rol de prevenire a ruginii. Acesta pastreaza suprafetele metalice uscate, acest lucru fiind cheia prevenirii formarii ruginii pe vehicul. Acesta trebuie pulverizat nu doar pe caroseria exterioara a vehiculului, ci si pe partea de dedesubt a masinii, aceasta fiind mai predispusa la rugina. Cu un strat de WD-40, masina va ramane ferita de problemele cauzate de rugina.

– Atentie la lovituri, fisuri si zgarieturi! Data fiind modalitatea in care sunt concepute si construite locurile de parcare, vehiculele sunt parcate mult mai aproape unele de celelalte decat erau pana acum. Acest lucru creste riscul zgarieturilor si loviturilor provocate de masinile vecine, atunci cand sunt deschise usile. Zgarieturile sunt cauzate si atunci cand persoana din masina alaturata isi aseaza bunurile pe capota, plafonul sau portbagajul masinii tale, atunci cand descuie propria masina. Loviturile si fisurile pot fi cauzate si de pietrele ce lovesc vehiculul in timpul mersului. Este important sa constientizezi cauzele acestor probleme si sa incerci sa le eviti pe cat posibil. Aceste fisuri, zgarieturi si lovituri cauzeaza retinerea umezelii, conducand la ruginirea vehiculului.

– Verificarile regulate sunt obligatorii! Daca vrei ca masina ta sa nu rugineasca, va trebui sa faci eforturi suplimentare pentru prevenirea formarii ruginii. Daca va exista o perioada mai lunga de inactivitate, spala masina si pulverizeaz-o cu spray lubrifiant. Pastreaza o distanta considerabila fata de masina din fata in timpul mersului, pentru a preveni fisurile cauzate de pietricelele de pe carosabil. De asemenea, pastreaza masina acoperita cu o husa auto ori de cate ori este posibil. Verificarea si examinarea masinii cu regularitate sunt de asemenea importante pentru prevenirea formarii ruginii.

Cauta punctele de rugina de pe caroserie, verifica daca exista portiuni de vopsea desprinsa de pe orice componenta a masinii sau daca apar bule in vopsea, acestea fiind primele semne ale problemelor cauzate de rugina. Trebuie verificate in mod particular aceste trei zone: portbagajul si motorul, piesele vopsite exterioare ale masinii si sasiul. Masinile sunt predispuse ruginirii si, daca nu sunt ingrijite bine, rugina se va forma fara ca tu sa o observi. Este important sa tii cont de sfaturile si trucurile mentionate mai sus pentru a-ti mentine masina fara rugina.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img