vineri, 26 aprilie, 2024

Cunoașterea grupei de sânge te ajută să știi de ce fel de boli autoimune ai putea ajunge să suferi/ STUDIU

Distribuie:

Publicat:

Unele cercetări sugerează că a-ți cunoaște grupa de sânge ar putea, de asemenea, să te avertizeze asupra anumitor tipuri de boli autoimune pe care este mai probabil să le dezvolți.

Există mai mult de 80 de tipuri de boli autoimune, care pot afecta aproape orice parte a corpului uman. De exemplu, alopecia areata este o boală autoimună a pielii care duce la căderea părului. Hepatita autoimună afectează ficatul. În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă pancreasul, iar în poliartrita reumatoidă, sistemul imunitar poate ataca mai multe părți ale corpului, inclusiv articulațiile, plămânii și ochii.

Deși este important să îți știi grupa de sânge dacă trebuie să primești sau să donezi sânge, anumite cercetări susțin ideea că această informație ar putea să-ți fie de folos și pentru fi pus în gardă în legătură cu anumite tipuri de boli autoimune pe care este mai probabil să le dezvolți, potrivit doc.ro.

De ce există mai multe grupe de sânge?

Grupa de sânge este determinată de un tip de proteină care se găsește în celulele roșii din sânge numite antigene. În funcție de tipul de antigene pe care le are o persoană, grupa de sânge poate fi:

Tip A: sânge care conține antigene A;

Tip B : sânge care conține antigene B;

Tip AB : sânge care conține antigene A și B;

Tip 0: sânge care nu conține nici antigene A și nici antigene B.

În ceea ce privește aspectele „pozitiv” sau „negativ” ale fiecărei grupe, acestea sunt stabilite pe baza prezenței unui alt antigen numit factor Rh. Persoanele cu grupa sangvină pozitivă (Rh+) au antigenul pe suprafața celulelor roșii din sânge, iar persoanele cu grupă sangvină negativă (Rh-) nu.

Ce legătură este între grupele de sânge și bolile autoimune?

O boală autoimună se dezvoltă când sistemul imunitar al unei persoane îi atacă celulele sănătoase din organism. Încă nu este clar de ce unii oameni dezvoltă boli autoimune, dar se crede că genetica și factorii de mediu pot juca un rol. Unele afecțiuni autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, sunt mai frecvente la persoanele cu antecedente familiale de boală, iar anumite cercetări indică faptul că femeile sunt de aproape două ori mai susceptibile să dezvolte o boală autoimună decât bărbații.

În plus, există și dovezi că unele boli autoimune sunt mai frecvente la persoanele cu anumite grupe de sânge. Cu toate acestea, rezultatele studiilor care examinează această legătură au fost inconsecvente, adesea din cauza numărului redus de participanți.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img